Preduzeće „Potisje“ Bečej ovu godinu završava „u plusu“, odnosno prihodima uvećanim za oko 13 odsto, iako nisu podizali cenu usluge odnošenja smeća.

Gotovo sva domaćinstva na teritoriji opštine Bečej obuhvaćena su uslugom odvoženja smeća, što je retkost u zemlji. Inače, broj domaćinstava iz kojih se odvozi  smeće varira od 11.800 do 12.000, kao i 990 pravih lica i 40 ustanova.

Od 1. februara će Novo selo biti obuhvaćeno kontejnerima za sekundarne sirovine, odnosno aluminijumska, pet i staklena ambalaža. Naime, preduzeće je nedavno nabavilo još 100 kontejnera za te namene po opštini 450, a potrebno je još oko 300 kako bi se obuhvatile i Prva i Druga mesna zajednica, pa će posao biti kompletan.

Kupovinom autopodizača za nošenje velikih kontejnera, zatim kupovinom novog dostavnog vozila i jednog putničkog vozila u kategoriji terenskih, završeno je ulaganje u opremu. Sada firma raspolaže sa pet novih kamiona.

Trafo sa transformatorom je obezbeđen i sada se čekaju povoljni vremenski uslovi za građevinske radove na deponiji Botra. Novi izazov predstavlja zatvaranja deponije. Treba izgraditi transfer stanicu do kraja 2022. godine, što je potrebno zbog regionalne deponije na koju će se odvoziti smeće. Uz to ide i kompostilište, kao i kupovina vozila koja će odvoziti smeće do oko 50 kilometara udaljene deponije. Sve to će koštati prema procenama oko milion i po evra.

-Imamo i dobrih vesti. Stiglo nam je novih 100 kontejnera tako da ćemo od 1. februara u Novom Selu prestati da delimo džakove. Kompletno Novo selo biće obuhvaćeno sa kontejnerima za sekundarne sirovine. Sada su pored Novog sela i sva naseljena mesta opštine Bečej pokrivena tim kontejnerima, pokrivene su i sve kolektivne stambene zgrade u ostale dve Mesne zajednice u Bečeju. Sledeća faza prema našim planovima je da u narednoj godini prvo pokrijemo Prvu MZ a zatim i Drugu i ako sve bude u redu to ćemo i uraditi. To je sve ukupno još oko 300 kontejnera po našim procenama, možda i nešto više. Sad ovih 100 je došlo iz donacija, mi ostalo obezbeđujemo iz sopstvenih sredstava. U ovoj kalendarskoj godini smo obezbedili ukupno 260 kontejnera. Oko 22.000 evra bila je samo ova tranša para za kontejnere. Na žalost, mi te nove, ali i stare kontejnere ne možemo da osiguramo jer to niko neće da radi, nijedna osiguravajuća kuća a nemamo ni ingerencije da intervenišemo kada se kontejneri oštete ili budu ukradeni. Čak i kad se počinioci uhvate nama se šteta ne nadoknadi. Tokom ove godine bilo je oko 10 kontejnera koje smo morali ponovo da kupimo i platimo. Moramo ipak da pohvalimo građane jer ove godine nam se za skoro 20 posto povećala količina sekundarnih sirovina koje smo prikupili, još uvek imamo problem da neke sirovine koje bi mogli da odvojimo niko neće da otkupljuje (tetrapak, plastična pakovanja od kućne hemije, konzerve od hrane i sl.). Na 100 kilograma koje građani odvoje mi možemo sad dalje da predamo oko 55 kilograma, rekao je Feješ.

Govoreći o finansijskom poslovanju preduzeća Zoltan Feješ je objašnjava: Ove godine ćemo pozitivno poslovati. Ukupan prihod nam je za nekih 13 posto veći nego prošle godine bez da smo radili korekciju cena naših usluga. Mi pokrivamo 99,9 posto teritorije opštine Bečej prikupljanjem smeća. 11.960 domaćinstava u opštini Bečej je obuhvaćeno, 990 pravnih lica i 40 ustanova. Plan za 2022. sa finansijskim planom će nam biti na sledećoj sednici SO Bečej. Mi ne možemo nešto drastično da povećevamo, tu smo svuda na maksimumu. Ove godine smo završili i sa ulaganjem u našu opremu. Kupili smo jedan autopodizač kamion Iveko što nosi velike kontejnere, kupili smo dostavno vozilo Opel kombo, pikap, to smo uspeli da zamenenimo i onaj naš stari koji je imao 12 godina. Sledeće godine ne planiramo da uzimamo nova vozila. Onom vozilu iz 2017. godine koji smo nabavili 2023. godine ističe lizing pa ga možemo prodati i zameniti za novo vozilo. Ukupno zaduženje „Potisja Bečejˮ je na nivou 13 odsto, iako banke priznaju kao likvidno preduzeće koje je čak duplo više zaduženo od toga. Meni lično je ovo malo veća zaduženost nego što bi trebalo ali šta da radimo, morali smo da se opremimo. Kad nam ove i sledeće godine isteknu lizing za dva vozila ukupna zaduženost biće nam 10,3 posto na sadašnje planirane ukupne prihode. Moram da kažem i da se popravio i procenat naplate, građani urednije plaćaju naše usluge.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име