-Ministarstvo unutrašnjih poslova i do sada je hitno postupalo u slučajevima napada na novinare, a sporazumom se definiše bliskija saradnja i komunikacija između predstavnika Ministarstva, tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija. Naš zajednički cilj je da maksimalno zaštitimo novinare i da im omogućimo potpun i nesmetan rad, rekla je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, koji je danas potpisan u Beogradu, predviđa blisku saradnju u slučajevima krivičnih dela počinjenih na štetu novinara i formiranje stalne radne grupe predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija u cilju sveobuhvatne zaštite predstavnika medija.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, po potpisivanju Sporazuma, istakla je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i do sada hitno postupalo u slučajevima napada na novinare i da se ovim dokumentom definiše bliskija saradnja i komunikacija između predstavnika Ministarstva, tužilaštva, novinarskih udruženja i asocijacija medija.

-Naš zajednički cilj je da maksimalno zaštitimo novinare i da im omogućimo potpun i nesmetan rad, naglasila je Popović Ivković.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, državni sekretar MUP-a je objasnila da taj dokument predviđa formiranje stalne radne grupe za sprovođenje i redovne sastanke predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i novinarskih udruženja.
Prema njenim rečima, sporazumne strane odrediće osobe za kontakt koje će biti u neposrednoj komunikaciji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva.

-Važno je da ćemo imati stalnu i kontinuiranu saradnju, rekla je Popović Ivković ukazavši da se baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i udruženja novinara razlikuju, jer se dešava da novinari prijave napad novinarskim udruženjima, ali ne i policiji i nadležnim tužilaštvima.

Državni sekretar MUP-a je ukazala da će novinari proći edukaciju u pogledu prava na krivično pravnu zaštitu i obuke o osnovama informacione bezbednosti internet portala, kao i primenu osnovnih mera zaštite.
Poseban tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković ukazao je da su tužilaštva uvek posvećivala izrazitu pažnju svim slučajevima u kojima su novinari pretrpeli određenu vrstu napada i nasilja.

-Nismo uvek bili uspešni. Nažalost, postoje određena ograničenja koja su prevashodno dokaznog karaktera, ponekada i zakonskog, rekao je Stamenković ocenivši da je potpisani Sporazum korak u dobrom pravcu, koji će omogućiti da se podvuče crta i da se na osnovu dosadašnjeg rada postavi pravac daljeg postupanja.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenivši da između novinara i države postoji određena doza nepoverenja, istakla je da je potpisani Sporazum važan vid građenja poverenja, koje je ključni faktor u odnosima države i novinara.
Predsednik Udruženja novinara Vojvodine Igor Aleksić ocenio je da je ovo veliki dan za novinarsku profesiju u kome je država pružila ruku novinarima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име