Nakon nekoliko meseci od raspisivanja konkursa za izolaciju kuća, ugradnju grejanja na gas i druga energetski efikasnija goriva, te za zamenu stolarije, dodeljeni su ugovori građanima.

Na konkurs se javilo skoro 140 domaćinstava, od čega je lokalna samouprava podržala 63.

U svečanoj sali opštine Bečej prošle nedelje građani su preuzeli ugovore sa kojima su dobili i mogućnost da otpočnu radove na svojim kućama.

Rok za završetak radova biće do sredine februara. Građani su dužni da plate prvi deo sredstava izvođačima radova i prema rečima članova komisije koja je nadležna za ovaj program uglavnom su to radovi koji uglavnom budu završeni za nekoliko dana. Nakon toga sledi komisijska provera ispravnosti urađenog i onda opština prebacuje ostatak sredstava izvođačima. U većini slučajeva iznos subvencije je maksimalno bio do 50 odsto od traženog iznosa, no i tu su postojali limiti u zavisnosti od vrste radova. To je sve bilo određeno pravilnikom koji je objavljen negde sredinom ove godine, pre nego što je raspisan konkurs za ovu meru.

-Uručili smo građanima ugovore koji su konkurisali za ovu prvu meru koja se odnosi na izolaciju zidova, krovova kuća kao i za zamenu stolariju i za uvođenje grejanja na energetski efikasne materijale. Javilo se 139 građana a od toga je 63 građana dobilo sredstva i za to je do sada izdvojeno za ovu meru 8,3 miliona dinara. Za konkurs za solarne panele ostalo je dakle oko 1,6 miliona dinara koliko ukupno ima sredstva iz opštinskog i državnog budžeta. Taj konkurs sledi uskoro. U ovoj meri za koju smo danas dodelili ugovore četiri građana je ostvarilo pravo za zamenu izolacije na kući, 24 građana za uvođenje grejanja a za zamenu stolarije 35 građana, odnosno domaćinstava. Za solarne panele smo sad u fazi da smo dobili saglasnost da objavimo konkurs, nakon toga po proceduri kada se građani jave i pošalju dokumentaciju komisija će izaći, izvršiće se bodovanje i nakon toga objava rezultata i potpasivanja ugovora, nakon završetka radova izvršiće se plaćanje po fakturama kao i za ovu prvu meru, rekla je novinarima nakon uručenja ugovora Svetlana Vuletić, zamenica predsednika opštine.

-Dobili smo jednu četvrtinu sredstava za zamenu stolarije. Mi bismo ovo sigurno radili deo po deo, ali ovako sad imamo mogućnost da odradimo sve odjednom. Prikupljanje dokumentacije i ceo proces trajao je od letos ali vredi. Mislim da svakoj porodici i svakom domaćinstvu znači ovako jedna injekcija za kućni budžet. Preporučila bih svakako svima da pokušaju kad bude bilo prilike sledeći put. Mi smo dobili sredstva za zamenu šest prozora i za jedna vrata, rekla je naša sugrađanka Ivana Kalinić.

Sugrađanka Vera Doroslovački je potpisala ugovor za zamenu kotla za gas u zajedničkoj porodičnoj kući.

-Veoma sam iznenađena ovim potezom države i našeg grada i pozdravljam. Mi smo konkurisali za naši kuću, zajedno sa mojim sinom koji ima dvoje dece. Kad ovo sad uradimo mislim da ćemo sigurno poboljšati uslove stanovanja. Mi smo do sada i sami dosta uradili i ostalo nam je da zamenimo kotao koji ima sad već 19 godina i vreme je da se i to obnovi, rekla je Vera Doroslovački i dodala da je u pitanju zamena gasnog kotla za koju su u okviru ovog konkursa dobili oko polovinu sredstava što je negde oko 70.000 dinara. Ona je takođe izrazila i zainteresovanost da u sledećoj fazi, možda već sledeće godine, konkuriše i za ugradnju solarnog grejanja.

Po proceduri ovog programa potpisani su trojni ugovori na relaciji: opština Bečej, izvođači radova i građani koji su konkurisali. Ukupan iznos za podršku građanima za unapređenje energetske efikasnosti na domovima je 10 miliona dinara, od čega polovinu finansira lokalna samouprava, a polovinu Ministarstvo rudarstva i energetike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име