Primenom lokalnih akcionih planova i uspostavljanjem adekvatnih mehanizama za praćenje njihovog sprovođenja, jedinice lokalne samouprave, kao veoma složeni sistemi, jačaju svoju otpornost na nastanak korupcije, na nepravilnosti i zloupotrebe javnih resursa.

Ujedno time jačaju i svoje kapacitete za zaštitu, zastupanje i ostvarivanje javnog interesa lokalne zajednice.

Podsetimo, Skupština opštine Bečej je leta 2019. godine usvojila Lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije koji je na snazi do kraja 2022. godine.

Nakon usvajanja sproveden je konkurs za članove radnog tela koje prati primenu tog dokumenata, odnosno priprema izveštaje i informaše lokalnu skupštinu, pre svega, a potom i posredno i građane, o tome šta je sve od potrebnih akata usvojeno da bi se smanjili ili u potpunosti otklonili rizici za korupciju.

Pred kraj 2020. godine, umesto na proleće, radna grupa za praćenje primene plana izradila je svoj prvi izveštaj u kojem konstatovala šta je sve lokalna samouprava usvojila od potrebnih dokumenata. Skupština opštine Bečej razmatrala je taj izveštaj u februaru ove godine, a u narednim nedeljama bi se na dnevnom redu mogao naći i izveštaj za 2020. godinu.

– Radna grupa je dobro počela sa radom u toku 2019. godine, ali je epidemija korona virusa ostavila posledice na naš rad, rekao je Goran Strajnić, predsednik Radne grupe za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana. On dodaje da verovatno iz tog razloga lokalna samouprava kasni sa pripremom i usvajanja nekih dokumenata koje treba da smanje rizike za korupcije.

– Mi smo skrenuli pažnju lokalnoj samoupravi na to da mere i ciljeve mora da ispunjava i da nas i dokument ne shvataju „ležerno“, rekao je u razgovoru za portal MojBečej Goran Strajnić.

On navodi da se postoji dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i da upravo radna grupa kojoj je poveren posao za praćenje primene LAP-a može da bude inicijator da se dokumenti usvajaju i time ispunjava obaveza opštine Bečej.

Lokalni antikorupcijski plan obaveza je iz Poglavlja 23 pretpristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji.

Skupština opštine Bečej nije u predviđenom roku, odnosno tokom 2019. godine, donela Odluku o obavezi prijavljivanja privatnih interesa funkcionera opštine Bečej i privatnih interesa sa njima povezanih lica. Odluka je u pripremi, konstatovano je u izveštaju radnog tela za praćenje primene lokalnog antikorupcijskog plana, i biće doneta u prvoj polovini 2021. godine. Zbog navedenih okolnosti telo  je na sednici održanoj krajem 2020. godine ovu meru ocenilo kao „nije ispunjena“ za 2019. godinu.

Pomenutu odluku, kako piše u LAP-u, treba objaviti na zvaničnoj  internet prezentaciji Opštine Bečej, kao i registar funkcionera sa prijavom privatnog interesa ukoliko postoji.

Pored toga, data je preporuka načelniku Opštinske uprave opštine Bečej da je neophodno da se Informator o radu opštine Bečej ažurirati jednom mesečno u skladu sa Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnih organa.

Pored toga, preporučila je Radna grupe opštini Bečej, treba propisati obavezu održavanja javnih rasprava o radu javnih preduzeća, te obavezu redovnog javnog predstavljanja i raspravljanja o rezultatima rada i učincima javnih preduzeća, ustanova, organa i organizacija koje osniva opština, a s tim u vezi i objavljivanje zaključaka sa javnih rasprava.

Uz to, radno telo podseća da je potrebno definisati lokalno specifične oblasti koje mogu biti predmet koncesije, budući da je status te mere za sada – neispunjena.

Među obavezama koje nisu uspunjene do izrade izveštaja za prvu godinu primene LAP-a, jeste i smanjenje diskrecionih ovlašćenja i veća transparentnost u postupanju inspekcijskih službi opštine Bečej. Naime, telo je konstatovalo da nije ispunjen predviđeni cilj, odnosno da nije usvojena javna politika koja bi, s tim u vezi, regulisala postupanje inspekcijskih službi opštine Bečej.

2 KOMENTARA

 1. Netreba nam radna grupa jer korupcije u Bečeju nema!

  – Rekonstrukcija glavnog trga
  – Rekonstrukcija Dositejeve 40 miliona
  o istom trošku bazen u dvorištu privatne kuće tadašnjeg predsednika Opštine
  – Rekonstrukcija ćoška Miloša Crnjanskog 48 miliona dinara i magnolije iz Italije 600.000 dinara sve to samo za ćošak u delu u kom živi isti taj bivši predsesnik Opštine!
  – Službeni automobil JP Vodokanal istog tog bivšeg svakodnevno o trošku građana vozi na novi posao i sa posla u Institut za ratarstvo u Novi Sad.
  – Prodaja autobuske stanice i izgradnja Lidl prodavnice
  – Izgradnja dva skupocena autobuska stajališta u Danila Kiša za privatnog prevoznika o trošku građana.
  – Ugovor sa privatnim partnerom o zameni i održavanju 5000 sijalica javne rasvete 2.2 miliona evra!
  – Rekonstrukcija Zelene ulice 135 miliona dinara!
  – Izgradnja trotoara, letnje bašte i parkinga u Zmaj Jovinoj oko buduće kafane direktora JP Vodokanal.
  – Direktor JP Vodokanal dok je na javnoj funkciji kupuje skupocene nekretnine u centru grada i pravi kafanu. A imovinska karta do 2014 skromna.
  – Rekonstrukcija Zoltana Čuke 40 miliona.
  – Rekonstrukcija Danila Kiša 80 miliona dinara.
  – Košenje trave 17 miliona dinara
  – Orezivanje drveća 2 miliona dinara
  – Kupovina službenih automobila i njihova zloupotreba.
  – Preskupe usluge nege starih i bolesnih za privatnu firmu bivše pomoćnice predsednika Opštine o trošku građana
  – Tri dečija igrališta za 130.000evra
  – Mala Marina 170.000 evra
  – Kupovina fotelje od 50.000 dinara
  – Troškovi održavanja vozila
  – Usluge advokata u Potisju 20.000 evra
  – Letovanje direktora JP Vodokanal u Buljaricama
  ….

  • Sve što ste napisali se zna, mali je Bečej. Ali prosečan bečejac kaže : ,,Ovi bar nešto rade!“
   Istina je da su predhodni uradili sramotno malo.
   No dali je dobro da ovi rade ono šta oni hoće i to za katastrofalno naduvane iznose? Npr. to što se za 135 miliona asfaltirala Zelena ulica moglo se asfaltirati 40 blatnjavih ulica bez asfalta, o tome niko ne razmišlja. Sledeće je 80 miliona za raskopavanje pristojne ulice Danila Kiša i to samo da bi popravili saobraćajni haos koji su napravili zatvaranjem stare autobuske, i tako dok nove autobuske nema, dok se smrzavamo i kisnemo dok čekamo autobuse, idemo svojim kućama i gacamo blatnjavim ulicama, jer eto na našu žalost u njima ne živi ni jedan gradski funcioner!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име