Odluka Vlade Republike Srbije da se vaspitači izjednače sa prosvetarima u osnovom i srednjem obrazovanju po pitanju jednokratne pomoći u iznosu od 7.000 dinara obradovala je sve zaposlene u predškolskim ustanovama.

Ali, neke lokalne samouprave su pokrenule inicijativu da se pojača apanaža vaspitačima iz opštinske kase. U najvećoj potiskoj opštini su pozdravili odluku Vlade, a o pomenutoj inicijativi kažu da je pitanje koliko je to pravno izvodljivo.

-Kada je republička Vlada odlučila da zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju isplati jednokratnu pomoć od 7.000 dinara, mi u opštinskom veću smo razmatrali da isti iznos isplatimo zaposlenima u predškolskoj ustanovi. Međutim, kada je država odlučila da i vaspitače izjednači s prosvetarima, smatrali smo da je time pravda zadovoljena i da ne treba da reagujemo. Ali, ako zaposleni u predškolskoj ustanovi smatraju da ima pravnog osnova, morala bi inicijativa sa obrazloženim predlogom od njih da krene, pa da mi u tom slučaju reagujemo. Za sada, takav predlog do nas nije stigao, rekao nam je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Zaposleni u predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“ ne kriju zadovoljstvo što su izjednačeni s prosvetarima, što je najbolja potvrda da država zna da su oni „prva karika“ u obrazovnom lancu.

Rečju, ne traže „hleb preko pogače“.

-Zadovoljni smo što smo izjednačeni sa prosvetarima i od lokalne samouprave nećemo tražiti dodatna sredstva. Nama je najveća pomoć što u Gradskoj kući imaju razumevanja za naš program rada i pomažu nam kada im se obratimo za pomoć, jasna je direktorka Predškolske ustanove „Labud Pejović“ u Bečeju Slađana Jović. Iako po normativu treba da je 118 zaposlenih na platnom spisku, zbog neophodnih zamena sa bečejskim predškolcima radi devet radnika više. Ambijent u radnom prostoru je, dobrim delom i zbog angažmana lokalne samouprave, iz godine u godinu sve povoljniji, zaposleni su stvorili prijatnu atmosferu za najmlađe sugrađane, koji na adekvatan način ulaze u obrazovni sistem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име