Deca su u pratnji roditelja učestvovala u trokrakom ophodu | Foto: Vlastimir Jankov
Deca su u pratnji roditelja učestvovala u trokrakom ophodu | Foto: Vlastimir Jankov

Lazareva subota, u narodu praznik poznat kao Vrbica, najavila je velike uskršnje praznike i među Bečejcima.

Kako je to praznik dece, razumljivo je bilo prisustvo velikog broja dece sve uzrasne dobi u pratnji roditelja na Večernjem bogosluženju u jedinom bečejskom pravoslavnom hramu posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju. Običaj je da roditelji za Vrbicu kupe deci novu odeću pred Vaskrs i ona je prvi put oblače, upravo, na bogosluženju u hramu povodom Vrbice. U saradnji s Upravnim odborom Crkvene opštine Bečej, sveštenci su osveštane mlade vrbove lastare podelili deci i vernicima, potom je obavljen trokraki ophod oko hrama, a onda održano Večernje bogosluženje u hramu.

Majke su u velikom broju dovele decu u crkvu   | Foto: Vlastimir Jankov
Majke su u velikom broju dovele decu u crkvu | Foto: Vlastimir Jankov

-Osvećene vrbe se u porodičnom domu stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici, koji se ove godine obeležavaju istih dana i po Gregorijanskom i po Julijanskom kalendaru, što znači da ćemo i ove godine, sedmi put na početku ovog veka, po završetku svečanih bogosluženja u obe sestrinske crkve, izaći na trg i čestitati jedni drugima Vaskrs prazničnim pozdravom „Hristos voskrese – vaistinu voskrese!“, rekao nam je arhijerejski namesnik Dejan Stanojev.

Sveštenici Petar Bikar, Dejan Stanojev i Slobodan Lazić predvode litiju | Foto: Vlastimir Jankov
Sveštenici Petar Bikar, Dejan Stanojev i Slobodan Lazić predvode litiju | Foto: Vlastimir Jankov

Zaista je bilo lepo videti lepo obučenu decu sa zvončićima oko vrata i vrbovim grančicama u ruci kako učestvuju u ophodu oko crkve i kasnije radosno trče po lepo uređenoj porti.

Što se, pak, tiče zajedničkog čestitanja Vaskrsa, fenomena poznatog samo u Bečeju, on će se obaviti u nedelju na delu rekonstruisanog trga koji čini okruženje dva hrama, simbola Bečeja. Pored sveštenika obe hrišćanske sestrinske crkve, Dejana Stanojeva i Lasla Fuderera, uskršnje čestitke izgovoriće u ima grada predsednik opštine Bečej Dragan Tošić i članica Opštinskog veća Karolina Smieško, a crkveni horovi, Sveti velikomučenik Georgije i Schola Cantorum, oplemeniće jedinstvenu manifestaciju u svetu.

 

1 KOMENTAR

  1. Gledam slike i razmišljam kako su svi srećni, veseli, puni osmeha…svima glava okrenuta na dole prema zemlji. No coment

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име