Ko je letos posetio najveću varoš u našem delu Tise i dođe narednog ili onog sledećeg leta, pomisliće da je negde promašio raskrsnicu i ušao u neki drugi grad. Ma, biće i samih Bečejaca, koji će se (ne)lagodno osećati kada uđu u uži centar grada. Ovakva konstatacija se izvodi posle razgovora s novim predsednikom najveće potiske opštine Draganom Tošićem.

-Nije ovo investicioni zanos od kako sam ja došao na čelo opštine, nego je ovo nastavak onoga što smo timski radili u minulom mandatu kada je prvi čovek opštine bio mr Vuk Radojević. Kao pomoćnik predsednika opštine, bio sam upoznat sa svim detaljima i nije mi bilo teško da nastavim gde je on stao. Radimo prema utvrđenom planu i programu. Predstoje nam završeci započetih projekata, ali i počeci novih, započinje razgovor predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Minuli izbori su doneli političku stabilnost i toliko potreban kontinuitet Bečeju, što je ranijih godina nedostajalo nekadašnjem sedištu Potiskog krunskog dištrikta. A taj podatak jasno govori da je Bečej bio još u austrougarsko vreme cenjen grad. Tako je bilo i u Jugoslaviji. Poslednjih četvrt veka, jer nije bilo kontinuiteta u lokalnoj vlasti, Bečej je gurnut na marginu političkog, privrednog i drugih dešavanja.

-Neće biti više tako. Tokom minulog mandata mnogo je urađeno u Industrijskoj zoni, pa su investitori počeli da dolaze. Da bismo aktivirali svaki pedalj od 400 hektara u Industrijskoj zoni, radićemo još jedan put. Jer, infrastruktura je prvi preduslov da se potencijalni investitori zainteresuju za lokaciju. Novi put će „nultu“ tačku imati na raskrsnici od koje vodi „sojarski put“ i spojiće se sa srbobranskim putem s druge strane giganta kakav je „Sojaprotein“. Na taj način ćemo dobiti znatno više atraktivnih lokacija za nove poslovne ljude, dotakao se prvi čovek bečejske opštine prvo privredne teme.

Kako je bečejska opština oduvek bila jak poljoprivredni centar, ovaj segment delatnosti neće biti infrastrukturno zapostavljen.

-Atarske puteve moramo uraditi tako da se isti problem ne ponavlja svake godine. Put prema Poljanici smo svom dužinom „zakrpili“, a prva trećina je totalno rekonstruisana. Iduće godine planiramo da nastavimo s kompletnom rekonstrukcijom  tog puta, ako ne celu trasu ono, bar, trećinu kao ove godine. Dovešćemo u funkcionalno stanje Iđoški put do dvorca Bogdana Dunđerskog. Ove godine smo rekonstruisali put koji spaja Bačko Gradište s mostom preko Stare Tise kod Bisernog ostrva, a predstoji nam presvlačenje asfaltom kolovoza, levo i desno od tog puta u vikend naselju Parka prirode „Stara Tisa“, nastavlja predsednik bečejske opštine.

Sanacija i rekultivacija gradske deponija „Botra“ je u završnoj fazi. Ostalo je da se do kraja godine uradi ograda.

-Iduće godine vozila za odnošenje komunalnog otpada neće se kretati sadašnjom trasom kroz ulicu Botra, gde su sa obe strane domaćinstva, već ćemo izgraditi prilazni put iza objekta KTC. Time ćemo dobiti bezbedniji i kraći put, a vozila će na godišnjem nivou imati znatnu uštedu u potrošji goriva, dodaje predsednik Dragan Tošić.

Kada smo kod oblasti zaštite životne sredine, moram da naglasim da smo ovih dana potpisali ugovor sa Vladom AP Vojvodine, tačnije Sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine o realizaciji projekta uklanjanja divljih deponija u građevinskom reonu Bečeja. Sredstva u visini 1,1 milion dinara prebacićemo JP „Komunalac“ i oni će raditi taj posao. Ako ne bude dovoljno sredstava za uklanjanje svih divljih deponija u gradu, opština će dotirati razliku, samo da se uklone sve deponije na teritoriji grada.

To su investicije, izuzev ove poslednje vezane za divlje deponije u gradu, koje su vrlo bitne, ali su na marginalnim delovima i slabo su vidljive.

-Neznajući šta smo sve uradili, mnogi su odapinjali „otrovne strelice“. Zato smo odlučili da napravimo „bum“ u samom gradu. Neću govoriti o rekonstrukciji centralnog trga, jer imamo koordinatore za taj posao i oni mogu merodavnije da pričaju o sadašnjem toku radova, već ću reći šta sve pripremamo u užem centru grada. Neće biti uređen samo centralni gradski trg, nego i trg ili raskrsnica, svejedno, Čilag u blizini. Dositejeva ulica, koja je „usko grlo“ u samom centru grada, biće potpuno rekonstruisana, počev od vodovodne, kanalizacione i druge instalacijske mreže pod zemljom, do kolovozne trake i trotoara s obe strane ulice. Od Čilaga će se uraditi trotoari s obe strane Ulice Miloša Crnjanskog do šetališta kraj Tise, kao i trotoari u Ulici Zoltana Čuke do semafora kod Zelene ulice. Deo Zelene ulice od Novosadske do šetališta kraj Tise kreće na proleće sa obe strane ulice. Trotoari će se raditi i u Ulici Danila Kiša od Dositejeve do Zelene, Gerberovoj od Pogače do Miloša Crnjanskog, Tana Mora i Zmaj Jovinoj ulici od Zelene do Miloša Crnjanskog. Kada smo kod Zmaj Jovine ulice, nastaviće se rekonstrukcija kolovoza do kraja ulice. Moram naglasiti da će svi trotoari biti od behaton ploča i činiće celinu, u dahu je izneo plan radova u užem centru grada lordmer Bečeja.

Velika želja predsednika bečejske opštine i njegovog tima je da urade kompletnu rekonstrukciju javne rasvete i kroz uštedu led svetiljkama za nekoliko godina čitav posao bude više nego isplativ. Traži se model finansiranja, a ohrabrujuće je što ima pozitivnih primera kroz javno – privatno partnerstvo. Nastaviće se s uređenjem Goranskog parka, a i prostor između ove „gradske oaze“, hotela „Imperijal luks“ i postojećih otvorenih sportskih terena „hrama sportova“ kraj Tise, biće oplemenjen s novim sportskim terenima i javnom rasvetom. Kad je rekreacija u pitanju, radiće se trim staza u Goransko parku i asfaltna staza, od postojećeg šetališta kraj Tise prema „žutoj kući“, na kruni nasipa uz reku prema Bačkom Petrovom Selu. Ne baš mali prostor biće oplemenjen javnom rasvetom i klupama za odmaranje. Razmišlja se ozbiljno o izgradnji plaže, ali ne na neadekvatnom prostoru koji su raniji lokalno oci nazvali „Tisa je naše more“, nego uzvodno od početka Izletišta kraj reke.

-Iako nije u direktnoj vezi sa aktuelnim radovima na „Pogači“, rekonstrukcija krova i fasade Gradske kuće sa zadužbinom baronice Jović i zgrade Gradskog pozorišta Bečej, činiće ambijetalnu celinu trga u centru grada. Našli smo model da taj posao bude projekat energetske efikasnosti, što će nam omogućiti da sufinansiramo s 20 odsto potrebnih sredstava, a preostalih 80 odsto ćemo putem viših nivoa vlasti obezbediti iz ino fondova. U ovom trenutku sve izgleda komplikovano, ali kad složimo kockice u željeni mozaik, onda će svima biti jasno da smo ozbiljan tim koji želi da podigne kvalitet života u ovom gradu, zaključuje predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Platani „kost u grlu“

Trotoari u delu Zelene ulice, od Novosadske do Ulice Petefi Šandor, su naproblematičnji, jer su ih uništili koreni drvoreda platana. U dilemi smo šta da radimo. Ako sečemo korenje stabala, da bismo uradili trotoar, preti opasnost da ogromna stabla izgube stabilnost i obruše se. Razmišljali smo da izvadimo platane i na njihova mesta zasadimo petogodišnje sadnice. Čekamo reč stručnjaka i mišljenje sugrađana, pa ćemo tek tad doneti odluku šta i kako s tim delom Zelene ulice.

Kružni tok u Bačkom Gradištu

Mnogi su vrteli glavom kad je lane građen kružni tok na ulazu u Bečej iz pravca Novog Bečeja i Bačkog Gradišta, a sada su svi zadovoljni.

-Sličan kružni tok ćemo, zajedno s JP „Putevi Srbije“, izgraditi i u Bačkom Gradištu, gde se ukrštaju putevi iz pravca Novog Sada i Čuruga, jer je postojeća raskrsnica veoma opasna po pitanju bezbednosti saobraćaja, najavljuje Dragan Tošić.

 

1 KOMENTAR

  1. Sve je to lepo da ste na tome da nadjete investitore, ali najbitnije da nadjete dobre investitore a ne one koje ce traziti radnike da rade za minimalac. Svi odlaze iz Beceja jer covek za te pare koje mu se nude ne moze da prezivi. Ne mogu se naci radnici i ako jedan od investitora to razglasi u buducnosti necemo imati nikakve investitore. Treba ih naterati da daju normalne plate a ne plate od kojih se ne moze preziveti. Pa kada ovo budete resili da ljudi ostanu u Beceju i normalne zive onda ste resili najveci problem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име