U velikoj sali Gradskog pozorišta Bečej, u petak 31. maja, gostuje predstava „Pretposlednja panda ili statika“, u  produkciji Šabačkog pozorišta, rađena po tekstu Dina Pešuta. Ovaj komad adaptirala je Marija Ratković, a njegovu režiju potpisuje Maksim Milošević.

Predstava „Pretposlednja panda“ okuplja tim mladih autora i kroz savremen teatarski jezik bavi se odrazom ratova, nasilja, tranzicije, ali i novim uslovima obrazovanja i rada, (re)definicijama koncepta prijateljstva, ljubavi i uspeha u savremenom društvu. Autor je unutar univerzalne priče o odrastanju, uporedio mlade sa pandama -vrstom koju je još uvek neophodno čuvati i braniti od izumiranja.

Prema rečima reditelja, predstava govori jezikom generacije rođene devedesetih i pogled na stvarnost iz te perspektive značajan je za sve nas. Centralna tema u životima mladih, ali i u ovom komadu, jeste priča o možda najvećoj neurozi svih nas – uspehu. Kao najstrašniju od svih manifestacija uspeha, dramaturškinja navodi – odlazak na sastanak mature, jer prema njenim rečima u trenutku prvog susreta sa „onima koje znamo ceo život“ za čas se odigra celokupan odnos prema životu u savremenom društvu. Iako govori o četiri tipična lika svake sredine, „Pretposlednja panda“ ipak teži da izađe iz svedenog crno-belog poimanja sveta i peska u kome smo se svi kao deca zajedno igrali.

Inače, tekst „Pretposlednja panda ili statika“ je laureat nagrade „Marin Držić“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2013, a prošle godine osvojio je jednu od najprestižnijih evropskih priznanja u oblasti omladinskog pozorišta – Deutschen Jugendtheaterpreis.

Igraju: Kristina Pajkić, Jovana Pantić, Strahinja Barović i Miloš Vojnović.

Predstava počinje u 20 časova, a cena ulaznice je 250 dinara. Karte se mogu rezervisati na broj telefona 021 6915-336 ili na pozoristebecej@gmail.com.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име