Ako bi trebalo da se izvede jedan zaključak iz analize rada lokalnih inspekcija za zaštitu životne sredine na teritoriji Vojvodine, kao i pravosudnih organa, objedinjene u publikaciji „Životna sredina pod lupom: Otvoreno o efikasnosti institucija“, onda bi to bilo da nema očekivanog efekta njihovog rada.

Publikacija koju su priredili istraživači Bečejskog udruženja mladih (BUM) predstavljena je tokom juna u Somboru, Novom Sadu i u Bečeju.

Za potrebe istraživanja analizirana je dokumentacija od 2015. do 2021. godine, sa ciljem da se utvrdi praksa postupanja inspekcija prema građanskim prijavama i potom sudski epilozi, dok kojih, pokazalo je istraživanje, retko dolazi.

Predstavnici organizacija, studenti i građani sa kojima smo nakon predstavljanja razgovarali, kažu da ih nalazi nisu iznenadili jer je situacija u njihovima sredinama poražavajuća.

U sudskoj praksi skoro da i nema osuđujućih presuda, dok inspekcije životne sredine u opštinama i gradovima uglavnom nemaju kapaciteta da reaguju u skladu sa potrebama i problemima.

Iz Bečejskog udruženja mladih navode da je neophodno da institucije prepoznaju građane kao važne aktere u unapređenju stanja životne sredine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име