Sve do nedavno u Bečeju nije bilo organizovanog istraživanja o životu Jevreja i Jevrejskoj zajednici. Zahvaljujući radu Klubu zavičajaca pri Narodnoj biblioteci Bečej svetlost dana nedavno je ugledala monografija na srpskom i mađarskom jeziku koja prikazuje multikulturalno građansko društvo naših predaka.

Autori knjige Jevreji u Bečeju, čiji je izdavač Narodna biblioteka Bečej jesu: Izabela Šormaz, Marija Stefanov, Mihalj Gutaši, Ana Boldižar, Čila Međeri i Dragiša Slavić, a pored nje, snimljen je i kratki dokumentarni film na tu temu. Bečej je uvek bio višenacionalna i višereligijska sredina, a Jevreji su bili značajni naročito u privrednoj delatnosti, što su autori apostrofirali u knjizi.

-Svaki čitalac će moći da se delimično upozna sa dolaskom i životom Jevreja u našoj opštini, njihovim organizacijama i verom. Oni su veoma značajni za privredni razvitak Bečeja u 19. veka, kaže jedan od autora istoričar Dragiša Slavić.

Recenziju ove publikacije potpisuje istoričar, profesor doktor Aleksandar Kasaš.

-Saradnja sa drugim autorima knjige bila je veoma dobra i laka, jer smo se mi znali od snimanja filma, rekla je nastavnica istorije Čila Međeri, koja je obradila temu religije.

Knjiga Jevreji u Bečeju ostavlja dovoljno prostora i drugim zainteresovanima da i u reči pretoče obimnija istraživanja o životu naših sugrađana, kojih je na nakon svirepih događaja tokom Drugog svetskog rata u opštini Bečej ostalo svega osam.

1 KOMENTAR

  1. Postovani mogu li nekako iskontaktirati sa avtorima knige. Izabela Šormaz, Marija Stefanov, Mihalj Gutaši, Ana Boldižar, Čila Međeri i Dragiša Slavić. Pisem nesto o jednoj jevrejskoj porodici iz Becej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име