Samo pominjanje imena Lazar Ristovski, asocira na glumište. Srpsko, ali i holivudsko, jer je igrao u nekoliko filmova holivudske produkcije. Iako već dugo ne igra u pozorištu, „na daskama koje život znače“ igrao je preko 4.000 predstava, ostvario preko 70 uloga na filmu i televizijskim serijama, producirao je petnaestak filmova, dva režirao…

Ali, uvek u životu ima neko ali… Malo je poznato se Lazar Ristovski bavi i pisanjem. Napisao je dva kraća romana, „Belo odelo“ i „Kako sam osvojio Oskara“, a potom u izdanju „Lagune“ i knjigu „Jednostavne priče“ u kojima je smestio svojih 13 pripovedaka o malim ljudima koji ravnopravno čine deo velikog kosmosa. Upravo promocija te knjige je bila povod njegovog dolaska u Narodnu biblioteku Bečej i druženje s ljubiteljima pisane reči u gradu kraj Tise.

 -Obradujem se uvek kada na promocijama knjige bude ovako mnogo ljudi. Možda ćete se začuditi zašto sam sam došao, zašto nema nekoga od izdavača, kolega, kritičara… Na mojoj prvoj promociji ove knjige u beogradskom Studenstskom kulturnom centru u ime izdavača „Laguna“ bili su književnici Božo Koprivica i Ljubivoje Ršumović. Govorili su samo u superlativu o meni kao piscu, čoveku… Osećao sam se neprijatno, da u mom prisustvu govori o meni sve najbolje, sve najlepše. Kao da sam, ne daj Bože, umro. Onda sam odlučio da na ovakve književne večeri idem sam, da ne slušam kako me drugi hvale, pa ću, šalim se, sam o sebi govoriti sve najlepše, ovim rečima započeo je priču s Bečejcima Lazar Ristovski i, naravno, dobio aplauz.

Knjiga „Jednostavne priče“ sadrži 13 pripovedaka i za pola godine je doživela šest izdanja, što itekako kazuje o kakvom je štivu reč.

 -U prvom izdanju sam se na poleđini korica sam obratio čitaocu i rekao da želim da oseti poštovanje i prisnost, koja je neophodna u čitanju ovih priča, ispričanih na jednostavan način, kako su se nekada, kada nije bilo televizije i interneta, pisale i pričale priče. Kada se pripovedaču verovalo i kada se on slušao s pažnjom i punim poverenjem da je ono što priča živa istina. Zato su moje priče istinite, jednostavne i lirske. U njima su tuga i humor pomešani, kao i u životu. Ako ih čitaoc bude čitao otvorenog srca, verujem da će se pronaći u nekoj od njih, s neizostavnim osmehom na licu nastavio je Lazar Ristovski.

Iako mu ovo nije prva knjiga, sebe ne smatra piscem, jer za to, kaže, treba duži staž s perom u ruci, već pripovedačem. Napisao je knjigu kakvu bi i sam želeo da pročita, jednostavnim jezikom, gde su odabir tema i likova, takođe, jednostavni.

-Pričam o ljudima koje svakog dana viđamo. Moji junaci su pekar, policajac, ribar, zao čovek… Nisam im oduzeo pravo na razmišljanje o velikim temama, ljubavi, životu, opstanku, smrti, sudbini… Običan čovek ima pravo da razmišlja o tim temama i dao sam im u mojim pričama pravo da to koriste, zaključio je Lazar Ristovski.

Naravno, kao i svaki pisac na promociji je kupljene knjige, po ceni od 600 dinara, potpisivao, a kao glumac se i fotografisao.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име