U Doma zdravlja Bečej danas (14. oktobra) je povodom svetskog i evropskog dana donorstva i transplantacije organa organizovana promocija prakse koju moderna medicinska nauka naširoko ohrabruje.

Intenzivnija kampanja koju je tim bečejskog doma zdravlja organizovao, dala je rezultate, jer je danas donorsku karticu zatražila čak polovina građana u odnosu na broj koji je u najvećoj potiskoj opštini do sada poznat.

Naime, do sada je opštini Bečej bilo 65 donora, a od danas ih ima 96. Zaposleni u domu zdravlja strpljivo su odgovarali na pitanja zainteresovanih. Kod nekih su upravo odgovori stručnih ljudi iz prve ruke bili presudni da učine ovaj humani gest i pomognu drugima, iako je veći broj onih kojima je nova, ubrzana procedura, dobijanja kartice bila razlog da postanu donori organa.

Najviše ih, kako nam je doktorka Aleksandra Novčić rekla, brinu eventualne zloupotrebe, za koje ona tvrdi da su nemoguće, jer je sve zakonski regulisano. Dodaje da su akciju sve verske zajednice podržale. Biljana Regojević iz Bačkog Gradišta ispunila je danas formular. Na to ju je motivisala teška životna situacija.

Penzionerka Viktorija Šari kaže da ju je izabrani lekar upoznao sa procedurom i da je zato bila rešena da učini ovaj humani gest.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име