Plakat prve samostalne izložbe i dva autoportreta Tibora Šipoša | V. Jankov

Tibor Šipoš je uvaženi sugrađanin Bečejaca. Većina ga zna kao uglednog advokata, dobar deo kao kao cenjenog slikara, a mali deo i kao pisca. Pošto je sa svoje 73 godina odavno u penziji i pravna delatnost je iza njega, svu životnu energiju usredsredio je ka ljubavima koje su više od hobija. Tako je realizovao u Narodnoj biblioteci Bečej hepening „dva u jedan“. Naime, predstavio je knjigu „Kaplar“ i izložio 20 najnovijih portreta sugrađana.

Oni su predstavili knjigu i portrete | V. Jankov

-Knjiga „Kaplar“ nije, baš, nepoznato štivo, jer je promocija obavljena u ovdašnjem MKD „Petefi Šandor“, Zagrebu, Senti, a delovi su objavljeni u nekoliko časopisa na mađarskom jeziku. Međutim, smatrao sam da zaslužuje da bude predstavljena i u matičnoj kući knjige – biblioteci, ali sam čekao pravi trenutak. Pre četvrt veka sam objavio knjigu poezije iz rane mladosti „Pesme“, a ove godine se navršava pola veka od moje prve samostalne izložbe u Zagrebu, a kako je knjiga „Kaplar“ autobiografskog karaktera, smatrao sam da je ova godina dobar povod da spojim dve moje ljubavi, slikarstvo i pisanje, pojasnio nam je Tibor Šipoš, „krivac“ što je svečana sala Narodne biblioteke Bečej bila tesna da primi sve zainteresovane.

Koliko asocijacija „dva u jedan“ odgovara činjenici, potvrđuje i to da je promocija knjige bila na mađarskom, a o likovnim radovima se govorilo na srpskom jeziku.

Bez slobodne stolice u svečanoj sali Narodne biblioteke Bečej | V. Jankov

-Imam nameru da se knjiga objavi i na srpskom, jer je, kako sam naglasio, autobiografskog karaktera i dešavanja su, između ostalog, i iz Bečeja, ali još tražim pouzdanog prevodioca. Knjigu je ovom prilikom na mađarskom jeziku predstavio sveštenik Laslo Poša, a o portretima je na srpskom jeziku govorio likovni pedagog i kolega slikar Aleksandar Lučić. Prezadovoljan sam brojem prisutnih sugrađana, što je potvrda da sam pogodio spajanjem slikarstva i književnosti, zaključuje Tinor Šipoš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име