Promocija prvog broja zbornika Gradskog muzeja Bečej zakazana je za sredu 18. januar u 17 sati u maloj sali te ustanove kulture. Zbornik se zove Distrikt.

Gradski muzej Bečej je tokom prošle godine konkurisao kod resornog ministarstva za sredstva za pokretanje svog časopisa.

– S obzirom na to da se današnji Bečej počeo razvijati kao trgovište i grad tek od druge polovine 18. veka, nakon formiranja Potiskog krunskog Distrikta, bilo je logično da zbornik nazovemo Distrikt. Na taj način želeli smo da nagovestimo jedno novo poglavlje u radu naše ustanove. Gradski muzej je realizovao ukupno 378 izložbi, kako autorskih, tako i gostujućih i objavio 132 izdanja u koje spadaju katalozi izložbi i monografije, kaže glavni urednik časopisa Nemanja Karapandžić, viši kustos istoričar.

Recenzent zbornika Distrikt je Zoran Veljanović, arhivski savetnik i kustos istoričar Muzeja Vojvodine.

Časopis Distrikt je osmišljen da predstavlja stalnu ediciju u kojoj će se objavljivati rezultati delatnosti muzejskih radnika i njihov naučnoistraživački i stručni rad. U prvom broju publikovani su radovi koji se tiču numizmatike, istorije, etnologije, istorije umetnosti, prikazi knjiga i izložbi, kao i radovi o vaspitno – obrazovnom radu u ustanovama kulture.

-Nastojaćemo da istrajemo u našoj viziji, sa nadom da će vremenom Distrikt postati prepoznatljiv po svom kvalitetu i kontinuitetu, zaključuje autorski tim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име