U prostoru galerije „Krug“ Gradskog pozorišta Bečej u utorak 25. aprila biće održana promocija knjige „Unutrašnje more“ Danice Vukićević. Knjiga je dobitnik Ninove nagrade za najbolji roman u 2022. godini.

O romanu će govoriti autorka i Žarka Svirčev, članica žirija Ninove nagrade. Promocija počinje u 19 časova.

U odluci žirija se navodi da je izabrani roman „formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu”.

„Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta”, ocenio je žiri.

I u novoj knjizi proze Danica Vukićević nastavlja da piše u formi „dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja… realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama“, te prenosi „frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku“ (Vladislava Gordić Petković). I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu: „Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име