Osobe sa invaliditetom okupljene oko dnevnog centra bečejskog Karitasa minulih nedelja radili su na jednom posve interesantnom poduhvatu, snimale su akcioni film.

Prvenac Tivadara Miletića, mladića koji od nedavno dolazi u prostorije Karitasa u Vuka Karadžića, rađen je prema scenariju za roman. Iako do sada niko iz tog centra nije glumio, ipak su bili odlučni da se Miletićevi spisi ekranizuju. Tako je nastala „Garda dvotočkaša“, krimi priča puna elemenata akcije, a premijera je upriličena upravo na mestu gde je i većina scena snimana, u dvorištu bečejskog Karitasa. Svako je dobio ulogu, pa i Boglarka Taloš, radnica u centru, ali i Miletić kome je zapala i rediteljska palica. Na promociju su pozvani prijatelji, roditelji, rodbina, komšije, a prihod od ulaznica pomoći će Letnji kamp pokreta „Vera i svetlost“. Prema rečima Boglarke Taloš snimanje filma je nešto nesvakidašnje u dnevnom centru, jer su njihove uobičajene aktivnosti uglavnom ručni radove, te pravljenje ćestitki i privezaka za ključeve.

– Naš zaključak, nakon što je film gotov, je da holivudski život i nije tako lak. Ali, ovo je jedno nezaboravno iskustvo za sve nas, jer smo uspeli da savladamo i da se izborimo i sa ulogama negativaca, a to je bilo posebno iskustvo za pojedince, rekla je Taloš na premijeri. Inače, trenutno u dnevni centar dolaze osobe sa poteškoćama u razvoju uzrasta od 16 do 63 godine. Njih 11 dolazi svakog radnog dana i tu boravi od 8 do 14.30 sati. Osim svakodnevnih aktivnosti tamo organizuju i takozvani otvoreni dan, dan kada ili primaju goste ili odlaze na druženja i aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име