Bivši radnici PIK-a Bečej koji su krajem godine ostali bez posla, kada je to preduzeće iz bankrota kupila MK Grupa, okupili su se danas (2. februar) u centru Bečeja kako bi iskazali nezadovoljstvo. U ime radnika koji su ostali bez posla, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Aleksandar Pešić je rekao da Vlada Republike Srbije nije ispoštovala dogovor niti je ispunila obećanja prema radnicima. On je dodao da su sada bivši radnici PIK-a okupili „da se bore za goli život, jer sutra neće moći da nahrane decu i da ih obuku“.

– Žalosno je što u stečaju jedna svinja i jedna krava više vrede nego, naprimer, jedna majka sa troje dece. Niko od nas nije očekivao da će se desiti ovo što se desilo, niko. Bio sam u stanju da stavim ruku u vatru da će Vlada da ispuni svoja obećanja. Nebrojeno puta smo bili u Vladi. Obećali su nam da ni jednog radnika neće pustiti na ulicu gladnog. Gospodo, od 13.000 dinara sa Biroa (Nacionalna služba za zapošljavanje, prim. nov.) ne znam ko može da živi, kazao je Pešić.

Kako je rečeno, Plan reorganizacije sadržao je i socijalni program. Pešić je podsetio i na to da su prioritetni ciljevi Vlade u poslednih pet godina koliko su dogovori trajali, bili očuvanje PIK-a Bečej u celini, očuvanje delatnosti i očuvanje što većeg broja radnih mesta.

– Imamo zahteve upućene Vladi. Mi, kako smo shvatili, o radnim mestima nemamo više šta da razgovaramo. MK Grupu mi ne možemo teretiti, jer su oni preuzeli kompaniju bez ikakvih obaveza prema nama. Takav je zakon, a nismo ga pisali ni mi, sindikati. Od novog poslodavca nismo imali nikakva obećanja, objasnio je on.

Dalje je naveo da je u Vladi obećano da će posao imati 650 ljudi, dok su tražili i da se dostave socijalne karte drugih radnika.

– Mi smo 4. januara predali socijalne karte, sa podacima samohranih roditelja, porodica u kojima oba roditelja rade u PIK-u, roditelja sa decom sa invaliditetom, višečlanim porodicama… MK grupa još nije zvanično preuzela, pa hajde da sačekamo da vidimo šta će se desiti. Ali, mi iz kabineta Alesandra Vučića, premijera, imamo obećanje da će nam se pomoći i da niko gladan na ulicu neće izaći, istakao je predstavnik bivših radnika.

– Pošto radna mesta nismo uspeli da sačuvamo, dajte da bar preživimo dok se ne snađemo, mada, u Bečeju teško da ćemo se snaći i naći posao, zaključio je Pešić.

Na kraju obraćanja novinarima, rekao je da veruje u obećanja Vlade da će naći rešenje za problem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име