Ovih se dana u Bečeju priprema nesvakidašnji performans.

U Gradskom pozorištu Bečej nisu angažovani profesionalni glumci, kao što je to u većim sredinama. Ipak, u toj ustanovi kulture trude se da, u skladu sa mogućnosti, budu nosilac produkcije, ili bar da budu u koprodukciji, kako bi se ime bečejskog pozorišta, u smislu profesionalne glume, prenelo dalje od najveće potiske opštine. Značajan doprinos dramskoj sceni u Bečeju daju mladi glumci, koji su često neprikosnoveni na festivalima.

Međutim, ne sme se zanemariti angažman pojedinaca koji imaju afinitet prema teatru, a nisu profesionalni glumci. Njihova saradnja sa drugim umetnicima, bilo onih iz struke ili amatera, veoma je značajna za ovdašnju kulturnu scenu.

Braća Aleksandar i Siniša Tomić godinama su deo bečejskog pozorišta, pa samim tim amaterskog glumišta. Doprineli su i razvoju pank – rok scene u Bečeju, organizujući značajne događaje u gradu kraj Tise. Međutim, ovog puta, pre svega za svoju dušu, a samim tim i za sugrađane i sve one poštovaoce umetnosti, sa prijateljima, „profesionalnim cirkusantima“ iz Ineks cirkus teatra, kako su objasnili, pripremaju glumačko – žonglersku – akrobatsku predstava, prvu u bečejskoj opštini.

– Želeli smo da sugrađanima pružimo nešto drugačije. Vodeći se scenarijom dela „Velikan“ čuvenog Ežena Joneska, nastaje istoimena glumačko – žonglerska – akrobatska predstava koja će biti premijerno igrana u subotu 20. februara u Gradskom pozorištu Bečej, počinje priču Siniša Tomić, jedan od autora i učesnika ovog, za Bečejce, nesvakidašnjeg projekta. Bečejcima su članovi Ineks cirkus teatra poznati sa manifestacije Majske igre, kada su svojom pojavom, ali pre svega izvedbama, zaintrigirali i animirali posetioce. Iako je prvi utisak da se radi o ne mnogo ozbiljnom projektu, sve ukazuje da nije tako. Jer, kako Tomić objašnjava, radi se o angažovanom i, zbog pojedinih scena, napetom performansu, dok podršku na projektu pruža i Gradsko pozorište Bečej.

– Moć manipulacije, uticaj posredovane stvarnosti na život običnog čoveka, zabavljači koji se bave ozbiljnom tematikom, kao i to što gledaoci mogu da izvuku pouku, karakterišu ovu predstavu kao angažovanu. Ovo je neobična predstava za sasvim obične ljude, objasnio je Tomić. Dodajmo da su „profesionalni cirkusanti“ iz Ineks cirkus teatra poznati u svetu, naročito na Bliskom istoku.

Dramatične izvedbe u njihovoj režiji neće ostaviti publiku ravnodušnom. Pored toga, iza ovog projekta je i „mala armija” profesionalaca, tu je „Squeege“ koji se brine za autentični dizajn, kao i drugi značajni za produkciju i realizaciju.

Kako su želeli sugrađanima i gostima da pripreme autentični i sveobuhvatni večernji program, nakon premijere u Pozorišnom klubu predviđena je svirka bendova Debeli precjednik i Concrete worms. Ulaznica na predstavu „Velikan“ iznosi 150 dinara, počinje u 20 sati, a za koncert 250 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име