Pobednička ekipa bečejskog „prvenca“ iz Sremske Mitrovice
Pobednička ekipa bečejskog „prvenca“ iz Sremske Mitrovice

Književno – umetnički klub „Pero amatera“ iz Bečeja organizovalo je neobičan format književnog takmičenja – „Pesnički turnir“, koji je privukao stvaraoce iz šest gradova, Bečeja, Zemuna, Kikinde, Kraljeva, Kule i Sremske Mitrovice.

-Naš „prvenac“ je originalan projekat za koji smo sredstva po projektu dobili od lokalne samouprave. Istina, planirali smo da sve bude daleko masovnije, ali… Aktuelna epidemiološka situacija učinila je svoje. Izostali su učesnici iz Vrbasa, Vršca, Inđije, Novog Sada, Pančeva, Sombora, Subotice, a i četiri puta smo menjali sastav žirija. Međutim, uspeli smo i zahvaljujemo se učesnicima premijernog takmičenja, koje bi po našoj zamisli trebalo da bude tradicionalno i znatno masovnije sa nekim novinama, verovatno izborom najbolje pesme turnira, rekao nam je autor atraktivnog projekta Aleksandar Pavlović.

Posle nastupa u grupama sa po dve pesme, po troje članova svake ekipe je u završnici čitalo još po jednu svoju pesmu, a žiri u sastavu predesdnik Viktor Škorić, Tanja Brkljač i Dajana Dalilović doneo je odluku da prvo mesto pripadne Književnoj zejednici Sremska Mitrovica u sastavu: Ivan Vešić, Mirjana Marković i Nebojša Draganović. Drugo mesto osvojio je Književni klub „Ivo Andrić“ iz Zemuna, treći je bio Knjiženji klub „Kikinda“, četvrti domaćin iz Bečeja, peti Slovensko društvo iz Kraljeva i šesti Književni klub „Staze“ iz Kule. Za najbilju učesnicu proglašena je Snežana Tomin iz Kikinde. Priznanje su dobili i najmlađa učesnica Aleksandra Lakić (32) iz Bečeja i najsatiji Ivan Vašić (72) iz Sremske Mitrovice.

Najuspešnija učesnica turnira Snežana Tomin sa autorom projekta Aleksandrom Pavlovićem
Najuspešnija učesnica turnira Snežana Tomin sa autorom projekta Aleksandrom Pavlovićem

-Ovakav format takmičenja je neobičan i ja se lično nisam susreo sa njim, ali je vrlo atraktivan. Jedinstven u književnim okvirima. Iako smo odvojeno ocenjivali svakog pojedinca, davali smo zbirnu timsku ocenu. Nijanse su odlučivale, preneo nam je u ime žirija predsednik i profesor u OŠ „Mika Antić“ iz Novog Sada Viktor Škorić.

Takmičenje se odvijalo u svečanoj sali Narodne biblioteke Bečej, a proglašenje plasmana, uručenje nagrada i druženje uz zajedničku večeru u restoranu „Stari grad“.

-Kao domaćini svojevrsnog književnog takmčenja, pauzu u vreme rada žirija popunili smo revijalnim nastupom nekolicine naših članova, čime smo sve oplemenili i razbili takmičarsku napetost. Verujem da će lokalna samouprava imati razumevanja za naš poduhvat i da će sve prerasti u tradiciju, zaključuje predsednik Književno-umetničkog kluba „Pero amatera“ Dragan Savić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име