Na 37. sednici Skupštine opštine Bečej odbornici su usvojili prvi rebalans budžeta, kao i, između ostalog, izveštaje o poslovanju i raspodeli dobiti komunalnog preduzeća „Potisje-Bečej“, srednjoročne i dugoročne planove poslovne strategije razvoja preduzeća „Vodokanal“ i „Komunalac“.

Usvojili su i izveštaje o poslovanju za 2022. godinu Gradskog pozorišta Bečej i Plan i program rada za 2023. godinu, ali i  drugu dopunu Plana PU „Labud Pejović“ za tekuću radnu godinu, te i izveštaj o radu i Plan i program za ovu godinu Istorijskog arhiva, izveštaj o radu za prošlu godinu Gradskog muzeja Bečej, izveštaj o radu i plan i program za ovu godinu Centra za socijalni rad i usvojili program rada za ovu godinu Turističke organizacije Bečej.

Najvažniju tačku na ovoj sednici, prvi rebalans budžeta opštine podrobnije je obrazložio predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Prema njegovim rečima ovaj prvi rebalans doneo je povećanje budžeta u odnosu na predviđeni za oko 141 milion dinara, što je negde oko 8 odsto ukupnog budžeta. Ovo povećanje kako je rekao je na osnovu predviđenih priliva sredstava iz viših nivoa vlasti za projekte i investicije.

-Tu najznačajnije uvećanje predstavljaju sredstva iz budžeta opštine što je skoro nepunih 125 miliona, odnosno oko 7,3 odsto. Iz ovih sredstava predviđene su neke konkretne aktivnosti. Očekujemo sredstva iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za rehabilitaciju nekategorisanih atarskih puteva što će biti nešto više od 7 miliona, izdvojili smo sredstva iz programa zaštite životne sredine za infrastrukturno uređenje deponije „Botra“ oko 6 miliona dinara. Izuzetno bitna stavka u ovom rebalansu odnosi se na sanaciju saobraćajne infrastrukture, nešto više od 61 milion dinara što podrazumeva asfaltiranje, rehabilitacija ulica u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Bečej. Napravili smo popis tih najznačajnijih prioritetnih ulica koje su građani po mesnim zajednicama pomenuli i želim da kažem da ćemo u svakoj mesnoj zajednici uraditi neku investiciju ovog tipa. Urađen je već predmer i predračun radova. Kao još jedna prioritetna stavka u ovom rebalansu su i sredstva za rekonstrukciju i izgradnju dečijih igrališta u iznosu od 15,6 miliona dinara. Urađena je analiza aktuelnog stanja dečijih igrališta u svim mesnim zajednicama i napravljen je plan pa ćemo opet prema prioritetima uraditi rekonstrukciju pojedinih igrališta. Za školu „Bratstvo“ u ovom rebalansu smo izdvojili 4,2 miliona dinara za rekonstruciju i sanaciju zgrade. Nedavno je opština potpisala Sporazum sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture da se krene u investiciono održavanje dela objekta gradske kuće. Taj sporazum je u vrednosti od 30 miliona dinara gde Zavod izdvaja oko 20 miliona a opština Bečej oko 11 miliona, to je prva faza radova i sa tim će biti sanirana otprilike polovina krova Gradske kuće. Radovi će biti započeti u vrelo kratkom periodu nakon usvajanja ovog rebalansa. Smatram da je prvo potrebno krov da sredimo a nakon toga možemo da nastavim dalje da sređujemo objekat Gradske kuće. U planu je i sređivanje fasade Gradskog pozorišta u narednom periodu zajedničkim sredstvima sa viših nivoa vlasti. Kada govorimo o sredstvima iz viših izvora vlasti ona su povećana za nešto više od 16 miliona dinara i ona su namenjena delom za pošumljavanje u opštini Bečej, ugovor je potpisan sa Ministarstvom zaštite životne sredine u vrednosti od 1,4 miliona dinara.

Ono što ja lično smatram najznačajnijim uspehom ovog rebalansa jeste činjenica da smo za predškolsku ustanovu, predškolsko vaspitanje izdvojili oko 8,5 miliona dinara da bi po prvi put od naredne školske godine, od septembra pa do kraja godine omogućili svoj deci da imaju besplatan vrtić. Ja verujem da je ovo jedan istorijski korak. Ja sam ubeđen da će svi odbornici ali i celokupna javnost podržati ovu meru jer pričamo o natalitetu, o dečijim pravima o zaštiti dece i o svemu tome. U prethodnom periodu imao sam niz sastanaka u pokrajinskoj vladi, očekuje se i rebalans budžeta Pokrajine. Opština Bečej je već „stala u red“ i već imamo određene dogovore koje ja ne bih sada prejudicirao ali budite uvereni da nas očekuju značajna finansijska sredstva iz pokrajinskog budžeta. Očekujem finansijska sredstva za rekonstrukciju sportskih terena u školi „Petefi Šandor“ od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, oko 11 miliona dinara. Sa predsednikom pokrajinske vlade planiramo značajna sredstva za rekonstrukciju jedne škole, u pitanju su sredstva od preko 100 miliona dinara, imamo projekat, dostavili smo ga i očekujem da on bude odobren. I iz drugih sekretarijata očekujemo neka manja sredstva, rekao je za skupštinskom govornicom predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

Nakon završetka sednice on je novinarima rekao da je u prethodnih mesec dana koliko je na funkciji razgovarao sa nadležnim ministarstvima u vezi sa projektima izgradnje kanalizacione mreže i rekonstrukciji škola „Sever Đurkić“ i „Bratstvo“.

-Imao sam nekoliko razgovora na temu projekta kanalizacije, usaglasili smo da su prioritet prečistači otpadnih voda, preduzeli smo sve neophodne korake Ministarstvo nam je poslalo dokumentaciju, dobili smo uslove od nadležnih organa, elektrodistribucije i Voda Vojvodine i to se završava ovih dana. Mi ćemo kompletiranu dokumentaciju vratiti Ministarstvu i da onda oni krenu dalje. Očekujem da u toku ove godine i počnu radovi na kanalizaciji. Što se tiče škola imao sam jedan sastanak na kojem smo potvrdili da je Ministarstvo za javna ulaganja dalo saglasnost na celokupnu projektnu dokumentaciju vezano za rekonstrukciju škole „Sever Đurkić“ tako da ja više ne vidim razloga da se to prolongira. I za ŠOSO „Bratstvo“ o takođe očekujem lepe vesti i da u tu školu uđemo sa rekonstrucijom već u toku ove kalendarske godine, naveo je predsednik opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име