Zakon o javnom informisanju i medijima definiše obaveze lokalnih samouprava u sferi informisanja, a pripremanjem i usvajanjem Akcionog plana za razvoj informisanja, lokalna samouprava pokazuje da razume ukupan značaj medijskih reformi i demokratizacije društva, te da želi da kroz strateško određivanje konkretizuje i unapredi zakonska rešenja u skladu sa potrebama svojih građana, apostrofirano je danas na prvom sastanku predstavnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), opštine Bečej i lokalnih medija.

Ipak, 2015. jeste godina konfuzna za medije u Srbiji, rekao je Nedim Sejdinović iz NDNV. On je naveo da je do sada u četiri opštine u Vojvodini pripremljen predlog lokalnog akcionog plana za razvoj informisanja. Međutim, od strukovnog udruženja ne zavisi da li će lokalna samouprava usvojiti taj dokumenta. Na sastanku je rečeno i da novi zakoni pružaju dobru osnovu za ostvarivanje javnog interesa, ali da je problematična primena.

Kako je medijska analitičarka Žužana Serenčeš istakla lokalne samouprave neretko ne shvataju obavezu propisanu zakonom da se staraju o informisanju građana. Upravo bi, kako je dodala, akcionim planom bili stvoreni uslovi za informisanje od opšteg interesa. Učesnici ovog skupa u najvećoj potiskoj opštini složili su se oko toga da, iako je javni interes preciziran zakonom, lokalne jedinice vlasti treba konkretno da odrede i šta je javni interes u određenoj opštini. Predstavnici lokalnih medija u Bečeju pozdravili su saradnju strukovnog udruženja novinara Vojvodine i lokalne samouprave na pripremanju ovog važnog dokumenta. Dalje ostaje da u saradnji sa novinarima i predstavnicima civilnog sektora konkretizuju aktivnosti na izradi lokalnog plana za razvoj informisanja. Tatjana Avramov, članica Opštinskog veća zadužena za projektno planiranje, izjavila je da će lokalna samouprava u opštini Bečej uložiti napore kako bi se stvorio adekvatan akcioni plan kao i uslovi za razvoj ovdašnjih medija, a u cilju informisanja u javnom interesu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име