Prvo otvoreno rapid prvenstvo Bečeja u šahu održaće se u nedelju, 22. avgusta, u hotelu „Zlatna obala“ (nekadašnja „Bela lađa“) s početkom od 9.30 sati.

Turnir se igra devet kola po švajcarskom bod sistemu, gde je igrač u partiji ima 15 minuta.

-Do sada je prijavljeno 98 takmičara, ali nikoga, s obzirom da je „prvenac“, nećemo sputavati. Znači, ako nam se neko prijavi i na sam dan takmičenja, biće uključen u turnir. Pored učesnika iz svih delova Srbije, imamo prijavljenog velemajstora iz Bugarske i internacionalnog majstora iz Bosne i Hercegovine, što znači da turnir ima međunarodni karakter. Nagradni fond, zahvaljujući pokroviteljstvu opštine Bečej, iznosi 100.000 dinara i dele ga 15 prvoplasiranih, uz napomenu da prvom pripada 21.000, drugom 15.000, trećem 10.000 i tako redom… saopštio je direktor turnira i predsednik Šah kluba Pion Radovan Zavišić.

Glavni sudija je Milorad Maravić, a među takmičarima biće sedmorica velemajstora, devetorica internacionalnih i osmorica FIDE majstora, čak ih 90 ima šahovski rejting od 2517 do 1275 poena, što turniru daje prosečan rejting od 1940 poena.

Među Bečejcima koji će probati da se što bolje plasira na ovom takmičenju je i Viktor Bartuc.

Iako šah ima dugu i uspešnu istoriju na ovim prostorima, o njemu se u Bečeju skoro uopšte nije pričalo. Jesenas je, uz pomoć lokalne samouprave, saniran krov iznad Šahovskog kluba Pion na spratu zgrade DTV Partizan, inovirana je oprema, poboljšana rasveta.

-Pomogli smo Šahovskom klubu Pion da u novu takmičarsku sezonu uđe s optimalnim uslovima za rad, a u cilju propagande šaha u nedelju da organizuju spektakl sa, gotovo, stotinu učesnika. Za ovu mega manifestaciju lokalna samouprava je izdvojila oko 200.000 dinara i pruža logističku podršku. Na ovaj način promovišemo mladost, sport i opštinu Bečej u širem kontekstu. Istina je da je ovo prvi šahovski turnir ovakvog formata, ali nećemo na tome starti. Tačnije, ovakva manifestacija će ubuduće biti tradicionalna. I ne samo to, gledaćemo da uspostavimo saradnju sa velemajstorima i internacionalnim majstorima za igranje simutanki u našem gradu, a sve u cilju popularizacije šaha među mladima u našoj sredini, rekao je danas na konferenciji za novinare član Opštinskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam Dane Mandić.

Imajući u vidu da je osnovni cilj predstojećeg šahovskog spektakla popularizacija drevne igre, to je razumljivo što je praćenje turnira dostupno za gledaoce. Naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mera i pravila igre na turnirima ovakvog formata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име