Hor slavljenika na svečanom koncertu povodom godišnjice | Foto: Vlastimir Jankov
Hor slavljenika na svečanom koncertu povodom godišnjice | Foto: Vlastimir Jankov

Svečanim koncertom u jedinom bečejskom Srpskom pravoslavnom hramu, Crkveni hor „Sveti velikomučenik Georgije“ obeležio je dva jubileja i punoletstvo održavanja Đurđevdanske smotre horova, čiji su oni domaćini.

-Ove godine obeležavamo dve decenije od obnavljanja rada Crkvenog hora „Sveti velikomučenik Georgije“. Inicijativa je potekla od Miroslava Silaškog, a realizovali su je protojereji Stojan Bilić i Siniša Panić, koji su uz angažman horovođe Danice Ružičke obnovili crkveno horsko pevanje s tradicijom u Bečeju od 1878. godine, apostrofirao  je protojerej Dejan Stanojev. Prilikom obeležavanja 130 godina horskog pevanja u Bečeju 2008. godine, osnovan je, pri Crkvenom horu „Sveti velikomučenik Georgije“, i Dečiji hor, pa shodno tome ovim svečanim koncertom obeležavamo i deceniju postojanja Dečijeg hora.

Najzad, tradicionalna Đurđevdanska smotra horova ove godine obeležava punoletstvo, jer se održava 18. put, a za to vreme dirigentkinje su bile Danica Ružička, od obnavljanja rada hora 1997. do 2012. godine, potom Vesna Smajlović, a od 2013. godine Senka Jovanović. Ionako atraktivan enterijer prave arhitektonske i sakralne lepotice, bio je u subotu, 29. aprila, oplemenjen učesnicima Svečanog koncerta, koji je, ujedno, bio i 18. Đurđevdanska smotra.

Sa svečanog koncerta povodom dve decenije od obnavljanja rada | Foto: Vlastimir Jankov
Sa svečanog koncerta povodom dve decenije od obnavljanja rada | Foto: Vlastimir Jankov

-Porad nas slavljenika, zajedno sa Dečijim horom, u gostima su nam sugrađani, Hor „Schola Cantorum“ sa horovođom Otilijom Štefaniga, ali i gosti iz Sombora, crkveni hor „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ i dirigent Milan Radišić, odnosno hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice sa dirigentkinjom Draganom Nikolić. Pripremili smo šarenoliki program, sastavljen od duhovne, svetovne i muzike drugih naroda, prilagođen publici. Sada naš hor broji petnaestak članova, a za jubilej i svečani koncert priključili su nam se i neki iz ranijih generacija, pa nastupamo sa trideset pevača, rekla nam je pre koncerta dirigent Senka Jovanović.

Smotru horova propratio je zavidan broj sugrađana | Foto: Vlastimir Jankov
Smotru horova propratio je zavidan broj sugrađana | Foto: Vlastimir Jankov

Svečani koncert je počeo vaskršnjim troparom u izvođenju svih horova. I završen je zajedničkim pavanjem „Mnogaja ljeta“. Između su se čuli pojedinačni nastupi svih pet horova, počev od Dečijeg hora osnovanog 2008. godine, preko hora „Schola Cantorum“ koji je pre dve godine obeležio dve decenije rada. Horsko pevanje u Somboru ima tradiciju od 1870. godine, a aktuelni crkveni hor „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ osnovan je 1995. godine. Još dužu tradiciju horskog pevanja ima Subotica, jer je tamo prvo srpsko pevačko društvo „Graničar“ osnovano 1865. godine, a crkveni hor „Sveti Roman Melod“ osnovano je 1999. godine. Posetioci su imali priliku da čuju i soliste slavljenika, sopran Natašu Katić Radosavljević i bariton Nikolu Bastu.

Na kraju svečanog koncerta upiličena je predaja zahvalica zaslužnim pojedincima i firmama, koje je uručio protojerej Dejan Stanojev.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име