– Naša opština u poslednje vreme liči na veliko gradilište kada je putna infrastruktura u pitanju, ovim rečima je počeo brifing s predstavnicima medija duž nekoliko lokacija predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

Ovoliko se nije ulagalo u putnu infrastrukturu grada još od vremena kada je 2000. godine održan „fajnal for“ u vaterpolu i tim povodom je urađena značajna „šminka“ grada. Sve je ovo plod dobre saradnje s Ministarstvom saobraćaja i JP „Putevi Srbije“, koje je ove jeseni investiralo preko milion evra u tekuće održavanje puteva kroz našu opštinu, što je za našu sredinu kapitalno ulaganje. Prva destinacija obilaska aktuelnih gradilišta bila je poseta frekventnoj Ulici Petrovoselski put, gde se presvukao asfalt ukupne dužine oko dva kilometra, od Lukoil pumpe u gradu do benzinske stanice Velpetrol na izlasku iz Bečeja prema Bačkom Petrovom Selu.

Potom je karavan s novinarima u petak prošao deonicu Srbobranskim putem od pomenute benzinske pumpe u gradu do raskrsnice sa Sojarskim putem, gde su četiri deonice, ukupne dužine 1,6 kilometra, presvučene asfaltom. Zatim se, uslovno rečeno, „karavan medija“ provozao duž 2,2 kilometra putpuno rekonstruisanog Sojarskog puta, gde su postavljene i bankine od struganog asfalta s obe strane kolovoza u širini od jednog metra. Nastavljena je vožnja kroz Industrijsku zonu prema gradu u dužini 900 metara, koja se, uparavo, radi, a onda predstoji rekonstrukcija puta dužine oko 400 metara do novoizgrađenog kružnog toka lociranog na ulazu u Bečej iz pravaca Novi Bečej i Novi Sad.

-Prvi susret gostiju našeg grada i onih koji samo prolaze kroz Bečej je, upravo, ovaj kružni tok. To je, uslovno rečeno, „slika grada“ i na osnovu izgleda ove destinacije stiče se utisak o ljudima koji žive u njemu. Zato, moramo da uložimo maksimum truda da ovaj prostor bude što lepši. Ne samo sada kada je zaživeo kružni tok, nego svih narednih dana. Naša ideja je da ovo bude mini park. Upravo iz tog razloga naši radnici su zasadili 344 struka žive ograde uz ivicu kružnog toka i 70 različitih većih biljaka unutar ozelenjenog travnatog prostora. Naše ulaganje, ne računajući rad, je 300.000 dinara, ali će biti višestruko veće tokom redovnog održavanja, uključio se u razgovor zamenik direktora JP „Komunalac“ Zoltan Feješ. Iako se saobraćaj novim kružnim tokom nesmetano odvija, ova investicija još nije završena. U toku su radovi na izgradnji biciklističke i pešačke staze širine metar i po i postavljanju javne rasvete. Sve će biti kompletirano do kraja godine, pa će Bečejci kao „novogodišnji poklon“ dobiti novi savremeni kružni tok s pratećim sadržajima. Iz daljeg razgovora s prvim čovekom najveće potiske opštine saznali smo da se vode razgovori s JP „Putevi Srbije“ da se presvuče asfaltnim slojem i Novosadska ulica, čime bi se vožnja od kružnog toka do samog centra grada odvijala bezbedno i udobno.

-Ne treba izgubiti iz vida da se i u naseljenim mestima putna infrastruktura inovira. Tako je presvučen kolovoz novim asfaltnim slojem u Bačkom Gradištu od ulaza u selo iz pravca Novog Sada do raskrsnice s Bečejom i Čurugom, a uskoro će i deo kroz centar naselja do izlaska za Bečej. U Bačkom Petrovom Selu je završena rekonstrukcije Ulice Rečo Janoša, a ne treba zaboraviti da je i Srbobranski put prema Radičeviću znatno popravljen. Naravno, to je samo deo potreba, jer se decenijama nije ulagalo u ovu oblast i putevi su u velikoj meri uništeni, zaključuje predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Stižu obećanja, a ona nikada nisu nedostajala bez obzira ko je na vlasti, da će „rak rana“ putne infrastrukture u bečejskoj opštini put Bečej – Bačko Petrovo Selo, tačnije nerekonstruisana preostala dva i po kilometra, biti na proleće urađena. To je iz nadležnosti JP „Putevi Srbije“, a u lokalnoj nadležnosti su kilometri i kilometri ulica. Nije na odmet razmisliti i o izgradnji par stotina metara potpuno novog puta prema Gradskoj deponiji Botra, tačnije deonici od novobečejskog puta do same deponije, kako bi se izbegla svakodnevna „promenada“ komunalnih vozila kroz naseljeni deo Botre.

Bahatost na delu

Ni tri dana nije prošlo otkako su radnici „Komunalca“ ozelenili travnati prostor kod novog kružnog toga, a već je napravljena šteta. Šest sadnica „tise“ i „globus“ iščupano je iz zemlje tokom vikenda, a šteta je procenjena na više od 50.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име