Mesto gde će biti bečejsko pristanište | Foto: Vlastimir Jankov
Mesto gde će biti bečejsko pristanište | Foto: Vlastimir Jankov

Zahvaljujući ulaganju Srbije u razvoj rečne infrastrukture, koja će doprineti povećanju profita u sferi turističkih ponuda, ali i od razvoja privrede, te odluci Agencije za upravljanje lukama da se na tri plovne reke, Dunavu, Savi i Tisi, izgradi 16 novih putničkih pristaništa, Bečej će, posle niza decenija, opet imati putničko pristanište na Tisi.

Tako će Tisa u svom toku od 164 kilometra kroz Srbiju imati četiri putnička pristaništa, u Kanjiži, Senti, Bečeju i Titelu. Lokacije budućih putničkih pristaništa, kako navodi v. d. direktor Agencije za upravljanje likama Vuk Perović, odrediće se u dogovoru s nadležnim organom lokalne samouprave u skladu sa Strategijom razvoja vodenog saobraćaja Republike Srbije od 2017. do 2025. godine.

-Naša opština ima dobru osnovu da brzo pokrene čitavu proceduru oko izgradnje luke i bude među prvima koji će realizovati Odluku o izgradnji putničkog pristaništa, započinje najnoviju tisku priču pomoćnica predsednika bečejske opštine za urbanizam, građevine i komunalne delatnosti Daniela Doroslovački.

Jer, pre dve godine ovde su započete aktivnosti s Agencijom za upravljanje lukama i resornim ministarstvom oko određivanja lučkog područja u opštini Bečej. Na vreme je doneta Odluka o korišćenju obale reke Tise i imamo Plan mesta postavljanja plovila uz obalu. Plan detaljne regulacije Komercijalne banje obuhvata dao Tise kraj Bečeja i predviđa da tu mogu biti izgrađene marina, turistički splavovi, ali i luka. Predviđeno je da putničko pristanište bude stacionirano u delu gde je sada „stepenište“ i gde je predviđeno vezivanje velikih brodova. Biće to ponton na vodi i moći će da pristaju i veliki turistički brodovi. Ostalo je da se definiše da li će pristanište biti samo za domaći ili i međunarodni saobraćaj.

Analize i razgovori sa Agencijom za upravljanje lukama i resornim ministarstvom doneće rešenje šta je u aktuelnom trenutku Bečeju najisplativije. Da bi se pristupilo izradi projekta, potrebna je i saglasnost JVP Vode Vojvodine.

-Čekamo saglasnost JVP Vode Vojvodine za Predlog parcelacije, jer određeni deo površine priobalja reke moramo podrediti luci. Kad stigne ta saglasnost, možemo da započnemo proceduru izrade projekta. Iskreno, očekujem da ćemo ove godine završiti kompletnu papirologiju oko proglašenja putničkog pristaništa, raspisati javni poziv za operatera i završiti kompletnu realizaciju posla, optimista je Daniela Doroslovački.

Do sada su brodovi u Bečeju na divlje pristajali | Foto: Vlastimir Jankov
Do sada su brodovi u Bečeju na divlje pristajali | Foto: Vlastimir Jankov

Kako je reka Tisa dobila status međunarodnog vodenog puta, to se otvaraju nove mogućnosti turističkih tura. Bečej ima šta da ponudi turistima, domaćim i stranim, te se očekuje da će narednih godina biti rado posećena turistička destinacija.

Ujedno, to će doprineti da se prostor priobalja Tise kod „stepeništa“ ne tretira kao bečejska plaža i odbaciće se ideja jedne od ranijih garnitura lokalne vlasti „Tisa je naše more“. Taj deo može da se iskoristi za mini rekreativni centar, a aktuelno rukovodstvo bečejske opštine planira da plažu, zbog prirode toka reke, treba urediti nekoliko stotina metara uzvodno.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име