Već se naziru konture kipa | Foto: Vlastimir Jankov
Već se naziru konture kipa | Foto: Vlastimir Jankov

Jedna davnašnja ideja prvenstveno bečejskog slikara, ali i drvorezbara, Tibora Šipoša ovih dana se pretvara u delo.

Naime, Šipoš je pre nekoliko godina, dok još nije bila izgrađena replika rodne kuće znamenite braće Tan, slikara Mora i hemičara Karolja, predlagao da drvorezbari, pošto nigde u gradu nema adekvatnog obeležja braće Tan, pokušaju da urade kipove od drveta. Vremenom je izgrađena replika rodne kuće, koja pod svojim krovom ima galerijski deo i naučno-interaktivni park, a u sastavu je i adekvatno dvorište.

-Još tada sam, kao predsednik Udruženja drvorezbara „Ars i ligno“, što u prevodu znači „umetnost u drvetu“, ali ne živom, nego već izvađenom i tako mu produžavamo život, pristao na takav poduhvat. Evo, došlo je vreme da se ideja realizuje. Želeli smo da uradimo kipove obojice braće istovremeno, ali smo na ovogodišnjem opštinskom konkursu dobili sredstva za jedan kip, a naredne godine ćemo raditi drugi, rekao nam je predsednik Udruženja drvorezbara sa sedištem u Bečeju Jene Berentai.

Zatekli smo četvoročlanu ekipu kako u dvorištu spomen kuće obrađuje balvan i pripremaju kip slikara Mora, a naredne godine će mu, nadaju se, pridružiti i kip brata hemičara Karolja.

-Kip će biti u prirodnoj veličini na drvenom postolju i očekujem da će oplemeniti prostor Spomen kuće. Domaćinu ostavljamo da odredi gde će ga postaviti, a naša preporuka je da, mada ćemo ga mi zaštititi, bude u zatvorenom prostoru ili na otvorenom sa nastrešnicom, jer je drvo još sirovo i ne bi bilo dobro da bude izloženo direktnoj vlazi, dodaje Jene Berentai.

„Kvartet“ drvorezbara, Jene Berentai iz Bečeja, Ištvan Boršoš iz Sente, Atila Filep iz Bačkog Gradišta i Rudolf Segi iz Srbobrana je minulog vikenda počeo da radi na atraktivnom delu. Očekujuju da im se još neko priključi, pre svega Ferenc Puškaš iz Sente…

Završetak zavisi od toga koliko će članovi ekipe biti slobodni narednih dana. U svakom slučaju neće to predugo trajati, a onda sledi zaštita drveta, koje smo dobili od JP „Komunalac“ posle seče u Žablju. U svakom slučaju, u skorom vremenu će kip slikara Mora Tana biti otkriven i izložen u repliki njegove rodne kuće, zaključuje Berentai.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име