Pregovaračko poglavlje 19 obuhvata pravne tekovine Evropske unije u oblasti socijalne polike i zapošljavanja.

Usklađenost nacionalnog zakonodavstva države kandidata sa pravnim tekovinama EU koje spadaju u Poglavlje 19 razmatra se u okviru sledećih užih celina: radno pravo; polika zapošljavanja; bezbednost i zdravlje na radu; socijalni dijalog;  socijalna inkluzija; socijalna zašta; položaj osoba sa invaliditetom; borba prov diskriminacije; promovisanje jednakih mogućnosti za žene i muškarce u radnim odnosima.

O tome kakvo je stanje po pitanju radnih prava i socijalne politike, ali i poglavlja 20 koje se tiče preduzetništva saznajte iz razgovora sa Dragomirom Pop – Mitićem iz Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju. Srbija ne sprovodi ono na šta se obavezala u oblasti radnih prava, kaže naš sagovornik.

– Radna prava na nivou kao pre pandemije korona virusa. Preduzetnici moraju dobiti veću podršku države, najpre u vidu boljih zakona i strategija. Od države se konstantno traži da mala preduzeća moraju biti više uključena u sistem javnih nabavki, rekao je, između ostalog, Dragomir Pop – Mitić.

Bečej već tri godine pokušava da formira socijalno – ekonomski savet uz podršku nevladinog sektora i tog savetodavnog tela grada Užica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име