Predsednk opštine Bečej Vuk Radojević sa saradnicima primio je u kabinetu Mortena Skovgarda Hansena, zamenika ambasadora Kraljevine Danske u Srbiji i trgovisnkog savetnika ambasade Sorena Engelbrehta Hansena.

U srdačnom razgovoru u kojem su učestvovali i Željko Plavšić, načelnik Odeljenja za privredu Opštinske uprave Bečej, Bojana Božić, šefica Odseka zaštite životne sredine i prostornog planiranja Opštinske uprave Bečej i Milenko Munćan, tehnički direktor Javnog preduzeća „Toplana”, glavna tema je bila stanje u energetskom i ekološkom sektoru u opštini Bečej sa ciljem da se identifikuju oblasti u kojima bi firme iz Danske mogle da ponude rešenja i proizvode. Održivi razvoj kroz prizmu vodovoda i kanalizacije (zaštita životne sredine) i sektor energetike, naročito u delu obnovljivih izvora, u kome je Danska u samom evropskom vrhu, bili su u fokusu sastanka. Gostima je predočeno da je geotermalna bušotina u vlasništvu opštine Bečej za razliku od drugih opštine i da je u tome veliki potencijal u energetskom i banjsko-turističkom sektoru.

Danska ima iskustva od više od 20 godina u korišćenju geotermalne energije u svrhu daljinskog grejanja, otud ideja da se povežemo sa ekspertima u toj oblasti i razmenimo podatke radi stvaranja prave slike na koji način najbolje iskoristiti taj potencijal. Na sastanku je istaknuto da Bečej ima relativno stabilan sistem vodosnabdevanja i kanalizacije u smislu zaštite životne sredine, da imamo prečistač otpadnih voda, ali da je sva oprema osrednje starosti i da će u budućnosti biti potrebe za renoviranjem, sanacijom i modernizacijom u cilju praćenja savremenih tendencija u toj vrsti industrije. Razgovaralo se i o javno – privatnom partnerstvu koje je u Srbiji još u povoju. Sa tim u vezi sagovornici su se dotakli i neophodne modernizacije javne rasvete preko takvog modela partnerstva. Takođe, Danska kompanija koja se bavi štedljivom javnom rasvetom je takođe nudila svoju podršku opštini Bečej i tu temu je predsednik približio gostima iz ambasade Kraljevine Danske.

Naravno, jedna od tema sastanka bila je i činjenica da se jedna kompanija iz Danske duži vremenski period intenzivno interesuje za PIK Bečej i da razgovori još traju na nivou Vlade. Radojević je detalje o tome izneo zameniku ambasadora, a sve u cilju eventualnog nalaženja pozitivnog rešenja za sve.

Predsednik opštine Bečej zahvalio se gostima na dolasku u Bečej i interesovanju koje predstavnici Kraljevine Danske i kompanija iz te zemlje pokazuju za ulaganje u najveću potisku opštinu i rekao da će opština Bečej učiniti sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i u kratkom vremenskom periodu da izađe u susret svim potrebama eventualnih investitora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име