Iako su izbori za članove Saveta mesnih zajednica nestranački, mnogi tvrde da je to „probni balon“ za ono što se očekuje na predstojećim lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima.

Čak 72 kandidata podržano od Srpske napredne stranke i grupacije „Svi za Bečej“ koja je formirana mesec dana uoči izbora za savete mesnih zajednica, od ukupno 83 mesta, biće novi članovi u šest mesnih zajednica.

„Svi za Bečej“ čini Srpski pokret obnove, Narodni pokret „Dinara Drina Dunav“ i grupa nestranačkih ličnosti koju predvodi Miomir Jelenić. Izbori za članove saveta mesnih zajednica nikada nisu bili atraktivni za birače, što potvrđuju i dešavanja 29. novembra u šest mesnih zajednica bečejske opštine. Izlaznost je bila tek oko 25 procenata, drugim rečima, glasalo je oko 8.000 žitelja najveće potiske opštine. U prostorijama opštinskog odbora Srpske napredne stranke, održana je konferencija za novinare na kojoj je, između ostalog, rečeno da se od novih saveta očekuje veći angažman, kao i da, iako su članovi stranaka koje su na vlasti u Bečeju, neće biti favorizovani u odnosu na prethodne.

Vuk Radojević, predsednik OO SNS rekao je, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa nastupom na sledećim lokalnim izborima, da „tim koji pobeđuje ne treba menjati“. Tako, sasvim je sigurno da će na narednim lokalnim izborima zajedničku listu praviti „naprednjaci“, Srpski pokret obnove i Narodni pokret „Dinara Drina Dunav“.

Među novim članovima Saveta Prve mesne zajednice je i Dejan Terzić, proslavljeni kajakaš, koji je za portal MojBečej.rs rekao da će se angažovati da pomogne meštanima da reše svoje probleme, a koje spadaju pod nadležnost Saveta. Kako su pre dve godine obavljeni izbori u mesnim zajednicama Poljanice i Radičević, sada se glasalo u preostalih šest mesnih zajednica, tri u Bečeju, te Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Mileševu. Pravo glasa je imalo oko 32.800 birača, a za 83 upražnjena mesta na listama se našlo 190 kandidata.

Izbori su protekli bez problema i sada se očekuje da do 15. decembra budu konstituisani Saveti u mesnim zajednicama. Najveća mesna zajednica u bečejskoj opštini je Prva u Bečeju, pa i Savet ima i najveći broj članova, 18. Savet MZ Bačko Gradište broji 15 članova, a redosled ostalih je, Druga i Treća mesna zajednica u Bečeju broje po 14 članova Saveta, Bačko Petrovo Selo 12 i Mileševo 10.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име