Odlukom konkursne komisije za ocenu projekata u oblasti javnog informisanja u opštini Bečej i rešenjem koje je potpisao predsednik opštine, najviše novca, odnosno 1,5 miliona dinara od ukupno dva miliona dinara koliko je predviđeno u okviru drugog konkursa dobio je TV Bečej sa projektom „ТV prozor“.

Pored medija u vlasništvu VTV Komnet DOO Subotica, po 250.000 dinara posredstvom ovog konkursa dobili su Radio active Bečej, sa projektom Razgibavanje  – jutarnji program i „Bečejske razglednice“, za list Dnevnik, predlog agencije Dražena Ćurčića.

Članovi komisije ovog puta su bili: Vladimir Pavlović, iz Udruženja elektronskih medija Komnet, Katarina Filipović, iz RAB Srbija i Ivica Šmit, ANEM i Lokal pres.

Prema navodima iz Rešenja, Vladimir Filipović se, zbog mogućeg sukoba interesa, izuzeo od ocene i glasanja za projekat bečejske TV.

Interesantno je da je predsednik opštine Dragan Tošić odbio predloge reprezentativnih novinarskih udruženja da članovi komisije budu Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije i Nedim Sejdimović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Komisija je odlučila da ne podrži projekat Bečejskog udruženja mladih, koji bi se realizovao na portalu MojBečej.rs, naziva „Šta radi lokalna vlast – Javne finansije u fokusu građana opštine Bečej“. Projekat bi, prema oceni predlagača, uputpunio informisanost mađarske nacionalne manjine u najvećoj potiskoj opštini time što bi o javnoj potrošnji i korupciji, sadržajima kreiranim na analitičan i istraživački način, izveštavao na mađarskom jeziku.

Nisu podržani ni sledeći projekti lokalnih medija: „Biti hranitelj i biti u hraniteljskoj porodici u opštini Bečej“ Bečejskih dana, kao ni projekat Bečejskog mozaika koji se bavi socijalnom isključenošću i siromaštvu dece. Novac nije dobio ni „Bečej – lider agrobiznisa u regionu“ lista Poljoprivrednik.

Interesantno je da je Brif net dobio najviše novca, i to još na prvom ovogodišnjem konkursu, u odnosu na sve ove godine, a da se efekti tog projekta, čija je vrednost miliona dinara, ni početkom decembra ne vide.

Glavni problem u nedorečenosti Zakona o javnom informisanju i medijima je taj što nisu propisane konkretne sankcije za organe vlasti koji krše propise u raspodeli budžetskog novca na konkursima za javno informisanje. Mediji, nezadovoljni ocenom projekata na konkursima, mogu da pokrenu upravni spor, koji traje najmanje godinu dana, a do njegovog završetka je novac potrošen i teško da se može ispraviti ono što je učinjeno.

Nova medijska strategija koja se priprema i koja je za medijske poslenike dosledne profesiji mogla biti slamka spasa za prilike u kojoj se srpsko novinarstvo našlo, pa i ono na lokalu, već ima bitnu negativnu konotaciju, jer su reprezentativna odustala od rada njoj, a insistirala su na transparetnom finansiranju medija i na tome da u komisijama budu stvarni eksperti i novinari. Dakle, stvar je očigledna, a to je da se novinarstvu u Srbiji ne piše dobro.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име