Kapiten Bečejaca Slavoljub Dabižljević je „motorino“ ekipe | Foto: Vlastimir Jankov
Kapiten Bečejaca Slavoljub Dabižljević je „motorino“ ekipe | Foto: Vlastimir Jankov

Kolektiv izbacuje pojedinca, a ne pojedinac kolektiv, ovim rečima je nekada igrač fudbalskog prvoligaša sa Tise, a kasnije trener u redovima Bečejaca Dalibor Novčić motivisao igrače bez obzira na uzrast.

Među njima je bio i sadašnji kapiten novog srpskoligaša OFK Bečej 1918 Slavoljub Dabižljević, kome se ta izjava „duboko urezala“ i moto je njegove igre na terenu. Verovatno zato što igra na poziciji veznog igrača i ima ulogu kapitena, čime je produžna ruka trenera na terenu. Svoju igru podređuje kolektivu, pa je omiljen među saigračima i navijačima.

Malo je poznato da je prvi kontakt s fudbalom imao kao golman, zatim štoper, a tek onda je dobio mesto u veznom redu i tu ostao.

-Kad smo se doselili s Kosova i Metohije 2000. godine, stariji brat Lazar počeo je da trenira fudbal sa osam godina. Jednog dana me je tata poveo na Lazin trening, a trener Ilija Erak pitao hoću li i ja da treniram. Imao sam pet godina. Tako je počelo i, uskoro, će biti čitavo punoletstvo kako jurim za loptom, započinje svoju fudbalsku ispovest kapiten Bečejaca Slavoljub Dabižljević.

Priprema pre treninga
Priprema pre treninga

Ubrzo ga je „pod svoje“ uzeo trener Dalibor Novčić i u Bečeju je naučio fudbalsku azbuku, a kad je pokazao fudbalski talenat sve je nastavio u redovima ČSK-a iz Čelareva.

-Novčić mi je najdraži trener. Kod njega se znao red, znao je da pokaže sve ono što nam je pričao i bio je izuzetno korektan, što je mladom fudbaleru itekako bitno. Kad sam stigao do kadeta, put me je odveo u ČSK iz Čelareva, koji je igrao u elitnoj ligi. Tamo sam upao u izuzetnu generaciju i radio s najboljim trenerom Draganom Ivanovićem od koga sam najviše naučio. Slično mišljenje dele i ostali saigrači iz te naše generacije, jer je znao da nas pripremi fizički, taktički, psihički… Kad nam je istekao juniorski staž, razišli smo se. Plavšić je za sada otišao najdalje. Imao sam i ja ponuda, ali sam, u dogovoru s roditeljima, odlučio da se vratim u matični klub i nisam se pokajao. Iako se ovde nisam rodio, Bečej je moj grad i lepo mi je u njemu. Ovde sam zavšio osnovnu i Ekonomsku školu, a uz fudbal sam apsolvirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Dok sam igrao za mlađe kategorije Bečeja, bio sam kapiten ekipe. To sam i sad u seniorima. Za tri godine smo preskočili dva ranga takmičenja. Sezona iza nas je bila berićetna. Dva puta sam kao kapiten dizao pehar. Lepi su to trenuci, a tek kad nam u gradu ljudi čestitaju. Za takve momente se živi, emocionalno razmišlja Slavoljub Dabižljević.

Prvo su momci s Tise osvojili pehar namenjen pobedniku kupa FSS na teritoriji PFS Subotica, a onda i prvaku vojvođanske lige „sever“.

Slavoljub Dabižljević s kapitenskom trakom na ruci u akciji | Foto: Vlastimir Jankov
Slavoljub Dabižljević s kapitenskom trakom na ruci u akciji | Foto: Vlastimir Jankov

-Formirana je dobra ekipa, radilo se i igralo kvalitetno, a epolig je ostvarenje zacrtanog cilja i vraćanje, posle decenije, u srpskoligaški fudbal. Ne sme nas poneti uspeh iz minule sezone. Prevashodni cilj u novoj sezoni biće nam opstanak u društvu srpskoligaša, a ako nam se ukaže prilika da budemo plasirani u gornjem delu tabele verujem da ćemo je iskoristiti, oprezan je Slave, kako ga navijači iz milošte zovu.

Uslovno rečeno, tri godine stariji brat Lazar je „krivac“ što je počeo da trenira fudbal, ali nisu se zajedno naigrali. Stariji je bio štoper u Bečeju, mlađi vezista u Čelarevu, sada je ovaj drugi u Bečeju, a prvi u obližnjem Nadalju. Ali, na istom su fakultetu, Lazar se opredelio za agro-ekonomski odsek, a Slavoljub je izabrao ratarsko-povrtarski.

Zagrevanje pred utakmicu | Foto: Vlastimir Jankov
Zagrevanje pred utakmicu | Foto: Vlastimir Jankov

-Tata Slaviša je agronovinar, pa nam je obezbedio parcelu za praksu, veli Slavoljub. Zasadili smo u novembru 2.000 sadnica malina i sada nas trojica brinemo o tome. Kakvi smo „majstori“, znaćemo u trećoj godini, jer se tad očekuje pun rod. Mama nas prati od malena na utakmicama i zadovoljna je kako smo uskladili školu i fudbal, ali čeka da vidi kakvo znanje nosimo s fakulteta.

Dodajmo na kraju da je Slavoljub Dabižljević dao puni doprinos značajnom uspehu bečejskog fudbala, jer je na 28 utakmica predvodio saigrače u utakmicama za bodove i postigao, iako to nije u opisu njegovog posla, tri gola, od kojih je prava poslastica bio treći u utakmici poslednjeg kola sa Tekstilcem, kada je šutem sa tridesetak metara zatresao mrežu rivala i izmamio aplauz na otvorenoj sceni.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име