Kao i svake poslednje avgustovske subote, u okviru „Velikogospojinskih dana“, Zavičajni klub Vranjevčana i Novobečejaca organizuje redovnu godišnju Skupštinu u prostoru muzeja Glavaševa kuća. Pored neizostavnog izveštaja o radu i nezaboravnog druženja, izdvajamo promociju publikacije „Letopis 2014.“ u izdanju Kluba.

-Ne mogu da tvrdim, ali mislim da sam u pravu kada kažem da nijedan zavičajni klub nije okupio, kao mi ove godine, članove sa svih pet kontinenata, ponosno naglašava predsednik Zavičajnog kluba Vranjevčana i Novobečejaca Branislav Vojnov. Drago nam je da smo smogli snage da izdamo Letopis za prošlu godinu i da će ostati zabeleženo šta se i kako radilo. U društvu predsednika je i aktivni član Redakcijskog odbora prof.dr Aleksandar Kasaš, inače profesor istorije na novosadskom Filozofskom fakultetu.

-Trudili smo se da „Letopis“ bude sadržajan, pa smo objavili i šta su posetilaci, između ostalih i njegova ekselencija ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsveg, napisali u knjizi utisaka Muzeja „Glavaševa kuća“. Prezentovali smo i poklone zavičajnoj zbirci, između kojih i polukoncertni klavir iz sredine 19 veka dar porodice Banjac. Tu je i moj tekst o najpoznatijoj učenici Harkovskog univerziteta u Novom Bečeju Kseniji Medvedev, rođenoj Belavenec, uključio se u razgovor i profesor Kasaš koji ne krije koliko „vole Banat“ i njegov Novi Bečej.

Dogovorena je i prva naredna aktivnost, koja će se održati krajem ovog meseca. Reč je o manifestaciji na kojoj će se predstaviti proizvodnja vina na tradicionalan način. Svi koji su zaboravili kako se to radi i žele da se podsete ili nikada i nisu videli gaženje grožđa i kasnije ceđenje vina uz zvuke tamburaša, pozvani su. Sve o ovoj manifestaciji, kao i svim drugim aktivnostima Zavičajnog kluba, mogu se saznati u Turističkoj organizaciji opštine Novi Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име