Saradnja bečejske opštine s Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine postaje sve vidljivija i opipljivija. Vidljivija, jer je reč o rekonstrukciji javne rasvete, a opipljija, pošto će se postavljanjem novih štedljivih svetiljki postići značajna energetska efikasnost i ostvariti ekonomski efekat.

-Zamenom starih živinih sijalica jačine 125 vati novim led svetiljkama snage 30 vati, postiže se energetska efikasnost i ostvaruje se materijalna ušteda, što u današnje vreme nije zanemarljivo. Uz to, poboljšavaju se parametri u oblasti zaštite životne sredine, a rakonstrukcijom stubova postiže se i estetski efekat. Pre dve godine smo postavili 42 led svetiljke u Gornjem parku i tako je prostor oko Dečijeg dispanzera postao bezbedniji u noćnom vremenu. Nedavno smo rekonstrukcijom javne rasvete na šetalištu kraj Tise postavili novih 55 stubova s led svetiljkama, a sada smo, igrom slučaja, isti broj živinih sijalica zamenili štedljivim led svetiljkama i rekonstruisali sve stubove na prostoru oko našeg legendarnog „hrama sportova“.

Imajući u vidu da je svakodnevna frekvencija, pogotovo u večernjim satima, prema ovom objektu izuzetna, jer roditelji dovoze decu na treninge i mnogi parkiraju vozila na parkingu, onda sve ima veze i s bezbednošću vozila, naglasio je predsednik bečejske opštine mr Vuk Radojević na pres konferenciji pod novim osvetljenjem. Vrednost tek završenog sufinansirajućeg projekta je 1,4 miliona dinara, a učešće pokrajinskih sredstava je milion dinara.

-Projektna vrednost bila je 1,8 miliona dinara, a kako je posao na javnom konkursu dobila zajednička ponuda bečejske firme Elektro liv i Elektroinstalater Feri iz Bačkog Petrovog Sela u iznosu 1,4 miliona dinara, već u startu smo uštedeli, a tek predstoji ušteda u plaćanju računa za javnu rasvetu, uključio se u razgovor direktor Direkcije za izgradnju opštine Bečej Goran Matić. S obzirom na blizinu kompleksa oko sportskog centra i šetališta na Tisi, javna rasveta u frekventnom istočnom delu Bečeja je postavljena na željenom nivou. Ali, time se ne zadovoljavaju u aktuelnoj lokalnoj vlasti. U završnoj fazi su poslovi oko kompletiranja dokumentacije vezane za postavljanje javne rasvete u Goranskom parku, koji spaja sportski centar sa šetalištem na Tiskom keju. -Posle rekonstrukcije javne rasvete oko našeg objekta, predstoji nam rekonstrukcija javne rasvete i unutar objekta. Tačnije, završena je javna nabavka prve faze rekonstrukcije unutrašnje rasvete. U pitanju je projekat vredan 7,5 miliona dinara, od čeka je učešće Pokrajine 6 miliona dinara, i u ovoj fazi će se zamenuti rasveta u svim delovima, izuzev zatvorenog bazena. Očekujemo da ovaj posao bude završen do kraja godine.

U drugoj fazi rekonstrukcije osvetljenja, uradiće se zamena osvetljenja u bazenu pod krovom i kompleksu otvorenih bezena, saznali smo od direktora bečejskog sportskog centra Dejana Stanojeva. Svaka od ovih vesti je pohvalna, pogotovo što su razmišljanja da se u dogledno vreme kompletna javna rasveta u bečejskoj opštini zameni šteljivim led svatiljkama. Međutim, valja ukazati i na neke negativne stvari. Ne dugo pošto je postavljena prva javna rasveta u Gornjem parku, ukradeno je pet svetiljki. Ubrzo pošto je rekonstruisana javna rasveta na šetalištu kraj Tise, nekoliko svetiljki je fizički uništeno. Zato se samo od sebe nameće pitanje, kada će svest pojedinih huligana biti na tom nivou da ih ne zadovoljavaju vandalski činovi, već da višak energije troše u nekom pozitivnom smeru.

Štedljivo i u Bačkom Gradištu

Da priča o rekonstrukciji javne rasvete nije samo bečejska, i to u privilegovanim delovima grada, potvrđuje činjenica da će uskoro štedljive svetiljke dobiti i Bačkogradištanci. Ovih dana je potpisan ugovor s Pokarjinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine vezan za sufinansiranje projekta postavljanja štedljive javne rasvete u Ulici Narodnooslobodilačke borbe u Bačkom Gradištu. Tako će se duž ove ulice, od mosta iz pravca Bečej do izlaska iz sela prema Čurugu, postaviti stotinak led svetiljki. Projekat je vredan 3,3 miliona dinara, od čaga će dva dela biti pokrajinska, a jedan deo sredstava će obezbediti lokalna samouprava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име