U Novom Bečeju u toku su radovi na kanalizaciji, vodovodu, putevima, a uskoro će biti sređen i kružni tok na ulazu u Novi Bečej. Pored toga, već mesec dana se čisti i rekonstruiše kanalska mreža u atarima opštine. Ovo je velika radna godina za opštinu Novi Bečej, kaže predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović.

– Što se tiče radova koji se odnose na poljoprivredu, iz sredstava od zakupa državnog zemljišta odvojili smo deset miliona dinara i udružili ih sa pokrajinskim sredstvima, jer smo od pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu dobili dvanaest miliona dinara, dobivši dvadeset i dva miliona dinara za čišćenje atarske kanalske mreže, kao i izradu propusta i jedne ustave u kumanačkom ataru. Dobra saradnja sa pokrajinskim sekretarijatom nam svakako donosi nove investicije, pa smo juče saznali da su nam odobrena još dva projekta, za sređivanje vodovodne mreže u Novom Miloševu i u Novom Bečeju. Dakle, radovi će se nastaviti i početkom sledeće godine i mislim da svi naši sugrađani mogu da budu zadovoljni, pre svega, količinom i obimom investicija u našoj opštini u protekloj godini, rekao je Šućurović.

Zamenik predsednika opštine Matija Kovač, kaže da je jasno da zemlja u Banatu nije istog kvaliteta kao u Bačkoj i da atmosferske padavine, kada dostignu svoje ekstremne vrednosti, često stvaraju probleme, kako u naseljenim mestima, tako i na njivama, gde izazivaju pojavu vodoleža. Takav je naročito slučaj na ritskim zemljama, ističe Kovač. – Aktivnosti koje već godinama sprovodimo na popravljanju kanalske mreže nastavljaju se i ovom prilikom, s tim što bih istakao da smo u dogovoru sa izvođačem radova, Vodoprivrednim preduzećem „Gornji Banat“ tražili da se više radi na privrednim objektima. To znači da se, pored kanalske mreže, radi i na popravci propusta koji su tokom decenija dosta slabo održavani, a praktično se na nekim mestima i urušavaju i postaju neprohodni. Mnogo objekata će biti rekonstruisano i u dogovoru sa poljoprivrednim izvođačima i ljudima iz „Gornjeg Banata“ u sledećem investicionom ciklusu dogovorićemo se o tome koju su to propusti koje treba rekonstruisati i koji su kanali koje treba dodatno proširiti i očistiti. Cilj nam je, pre svega, da se vidi da sredstva poljoprivrednih proizvođača koji plaćaju odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ali i sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta, odlaze na pravo mesto i da se zaista vidi da se taj dinar u potpunosti vraća u poljoprivredno zemljište i da služi popravljanju njegovog kvaliteta, naveo je Kovač. Direktor Vodoprivrednog preduzeća „Gornji Banat“ iz Kikinde, Dragan Felbab, zadovoljan je što je opština Novi Bečej, kao i prošle godine, prepoznala potrebu da deo sredstava kojima raspolaže uloži u rekonstrukciju kanalske mreže.

– Ova sredstva mnogo znače za revitalizaciju kanalske mreže na području opštine Novi Bečej. Za ukupno dvadeset i dva miliona dinara mi ćemo u sve četiri katastarske opštine u Novom Bečeju, dakle, u Bočaru, Novom Miloševu, Novom Bečeju i Kumanu, rekonstruisati 20,2 kilometara kanalske mreže, izgraditi petnaest novih propusta i jednu ustavu. Radovi su počeli pre mesec dana i do sada je urađeno oko osam kilometara kanalske mreže. Plan je da uradimo dve trećine radova do kraja ove kalendarske godine, a preostalu trećinu na proleće, istakao je Felbab.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име