Iako je zgrada Gerontološkog centra Bečej smeštena u objektu izgrađenom 1905. godine, koji građevinski ne odgovara nameni, raznim sanacijama otklanjaju se nedostaci, dograđuju se neophodni segmenti i za koju godinu korisnici će imati uslove na evropskom nivou.

Vrlo smela konstatacija izvodi se na osnovu razgovora s direktorom Gerontološkog centra Bečej  Đerđom Ricom.

-Nalazimo se u fazi licenciranja, kao i ostali centri našeg profila, pa nam je aktuelna rekonstrukcija „po meri“. Međutim, unazad desetak godina planski smo radili i vršili određene rekonstrukcije, kako bismo ispunjavali zakonske standarde. Tako će biti i narednih par godine. Očekujemo privremenu licencu na pet godina, a u tom periodu ćemo preostale stvari postaviti na svoje mesto i naši korisnici će, zaista, imati evropki nivo usluga, jasan je Đerđ Ric.

Krovni prozori su zamenjeni, a terasa se zatvara | Foto: Vlastimir Jankov
Krovni prozori su zamenjeni, a terasa se zatvara | Foto: Vlastimir Jankov

Ovog leta centralna zgrada Gerontološkog centra u Sinđelićevoj ulici 140 je pravo gradilište, a da se to, gotovo, ne primećuje.

-Radnici beogradske firme „Jugogradnja“ su izuzetni profesionalci. Sve poslove rade vrlo brzo i kvalitetno, a da to nije poremetilo naš režim rada. Naime, ljudi su ostali u svojim sobama i majstori su vodili računa, koliko god su mogli, da ne remete njihov normaln život, a posao je svakodnevno odmicao. Iako su ugovorom obavezni da radove završe do polovine oktobra, sudeći prema onome što vidim i što mi prenose poslovođe radnih grupa, očekujem da će aktuelni radovi biti okončani mesec dana ranije, dodaje direktor.

Spolja gledano, sve je gotovo, jer je fasada zablistala punim sjajem. Završena i zamena krovnih prozora. Isto važi i zatvaranje terese. U toku je zamena postojeće rasvete led sijalicama, sanacija sanitarnog čvora na spratnom delu, postavljanje solarnih elemenata na krovu, kako bi imali toplu vodu za potrebe vešernice, kuhinje i sanitarnog čvora, a pri kraju je i betoniranje u dvorištu i na ulici.

 U toku betoniranje u dvorišnom prostoru | Foto: Vlastimir Jankov
U toku betoniranje u dvorišnom prostoru | Foto: Vlastimir Jankov

Zahvalni su u bečejskom Gerontološkom centru lokalnoj samoupravi, jer je imala razumevanja za potrebe socijalne zaštite, tačnije zbrinjavanje starijih osoba. Zahvaljujući njima odobren im je aktuelni projekat sanacije vredan nešto više od 14 miliona dinara, koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok je obaveza opštine da snosi troškove PDV.

-Moram da naglasim da smo sredstvima Kancelarije za kapitalna ulaganja Vojvodine pre šest godina rekonstruisali prizemni deo, jer su tu dementno odeljenje i stacionar u kojem su smešteni najteži bolesnici i nepokretne osobe. Međutim, postojeći sanitarni čvor ne zadovoljava zakonsku regulativu. Ali, u prizemnom delu su ležeći korisnici i sanitarni čvor nije opterećen, pa sa stručne strane to i nije problem, ali ga novim projektom moramo eliminisati i zadovoljti zakonske kriterijume. Problem nam predstavljaju i liftovi u preostala dva objekta, u centru grada i u Bačkom Petrovm Selu. Naime, u oba spratna objekta valja popraviti liftove, kako bi korisnici, shodno zakonskim obavezama, nesmetano mogli da se kreću. Verujem da ćemo i to u najkraćem roku eliminisati, zaključuje  Đerđ Ric.

 Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić uručuje prestižno priznanje Đerđu Ricu | Foto: Vlastimir Jankov

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić uručuje prestižno priznanje Đerđu Ricu | Foto: Vlastimir Jankov

Da uslovi za boravak starih osoba nije zadovoljavajući, bečejski Gero centar sigurno ne bi bio pun. U Bačkom Petrovom Selu (29)  i objektu u centru Bečeja (28) kapaciteti su maksimalno popunjeni, a u centalnoj zgradi kapaciteta 193 mesta, trenutno je 188 korisnika. Uz to, valja naglasiti da, pored institucionalne, Gerontološki centar Bečej vrši i vaninstitucionalnu zaštitu, te negovateljice svakodnevno obilaze pedesetak korisnika i pružaju im potrebnu negu. U saradnji s lokalnom samoupravom, ovde se priprema i hrana za potrebe Narodne kuhinje.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име