Jedan od dodatnih uslova u konkursnoj dokumentaciji u vezi sa javnom nabavkom radova na sanaciji cevnog propusta u Lovačkoj ulici u Bečeju, koju je u julu ove godine raspisala Direkcija za izgradnju Bečej, bio je i taj da ponuđač mora da ima ostvarene prihode u minimalnom iznosu od 100.000.000 dinara ukupno za prethodne tri obračunske godine (2011 – 2013).

S obzirom na to da je procenjena vrednost nabavke, male vrednosti, 500.000 dinara, ovi uslovi direktno smanjuju konkurenciju potencijalnih ponuđača, odnosno izvođača radova. Naime, traženo je da ponuđač ima dve stotine puta veće prihode, tokom tri godine, od vrednosti ovog posla.

Kako iz Društva protiv korupcije kažu, praksa Komisije za zaštitu prava što se uslova u vezi sa ostvarenim prihodima tiče, jeste ta da oni ne mogu biti veći od tri, do četiri puta od vrednosti posla. Što se tiče kadrovskog kapaciteta i ovde ima nepravilnosti. Naime, uslov je da ponuđač ima 10 zaposlenih u stalnom radnom odnosu. Kao dokaz ponuđač u konkursnoj dokumentaciji treba da priloži kopije M3-A ili M obrazaca za najmanje 10 zaposlenih u stalnom radnom odnosu. Predstavnici nevladinog sektora koji se bave javnim nabavkama nebrojeno su puta insistirali da naručioci krše zakon. Naime, Zakon o radu tretira isto radnike u stalnom radnom odnosu, kao i angažovane po ugovoru, pa je tako ovaj uslov u suprotnosti sa propisima. Dokaz da je konkurencija, što se tiče učesnika na ovoj nabavci, narušena može biti i činjenica da se na tender javila samo jedna firma, koja je naposletku i dobila posao.

U ovom postupki nije uložen zahtev za zaštitu prava kod republičke komisije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име