Pirikine slike spremno čekaju kačenje i otvaranje izložbe | Foto: Vlastimir Jankov
Pirikine slike spremno čekaju kačenje i otvaranje izložbe | Foto: Vlastimir Jankov

Galerija „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej biće ovih dana oplemenjana slikama istaknute bečejske slikarke amaterke Piroške Tot Kaša. Jer, za četvrtak, 8. novembra, u 18 sati zakazano je svečano otvaranje njene samostalne izložbe imena „Moj pogled“ povodom dve decenije bavljenja slikarstvom.

-Upravo tako. Smatrala sam da je dvadesetogodišnje bavljenje slikarstvom lep povod za samostalnu izložbu. Imam kao predsednica Likovne sekcije „Duga“ pri MKD „Petefi Šandor“ dobru saradnju sa galerijom „Krug“, konkretno istoričarkom umetnosti Gabrielom Sel, pa je bilo logično da izložbu postavimo u tom atraktivnom prostoru. Biće izloženo četrdesetak radova raznog formata i tematike. Trudila sam se da na izložbi bude zastupljeno moje kompletno slikarstvo, od početaka druženja sa kičicom i bojama do najnovijih radova, jer se na taj način može videti da li sam napredovala, rekla nam je povodom predstojeće izložbe Piroška Tot Kaša.

Prilika je ovo da malo „zagrebemo“ po biografiji autorke. Imajući u vidu da je uplovila u sedmu deceniju života, a bavi se slikarstvo tek dve decenije, jasno je da druženje s bojama nije upražnjavala u mladosti.

-Od detinjstva sam volela da crtam, ali nisam za to imala vremena. Kako sam završila srednju školu, odmah sam se zaposlila i počela borbu s brojkama. Bila sam blagajnica, knjigovođa i šef računovodstva u AMD Bečej. Svih 35 godina radnog staža u istoj firmi. Stalno sam u glavi „vrtela“ konta, salda, završne račune… Razbibrigu sam našla u plesu, koji sam vodila prilikom osnivanja Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“ 1991. godine, gde se sve radilo zahvaljujući entuzijazmu. Sama sam pravila plakate za manifestacije „petefijevaca“. Video to već afirmisani slikar Tibor Šipoš i ubedio me da imam talenat za sikarstvo, te da se okušam. Podučio me kako da pripremim platno, posavetovao me o slikarskim tehnikama, a sve ostalo je, govorio mi, „individualno“ i da treba da slikam ono što vidim. Bilo je to 1998, prvi motivi su mi bili sa sela, stari zanati, pejsaži… Sve to i danas volim da obradim. Posle desetak godina samoukog slikanja, odlazila sam na časove kod akademskog slikara Viktora Škrabanja, ali obaveze na poslu i porodici nisu mi dozvoljavale da se usavršavam. Nastavila sam sama kad su  mi vreme i obaveze dozvoljavale, veli Pirika.

Kombinovana tehnika u poslednje vreme zaokuplja Pirikinu pažnju | Foto: Vlastimir Jankov
Kombinovana tehnika u poslednje vreme zaokuplja Pirikinu pažnju | Foto: Vlastimir Jankov

Osnivanjem Likovne sekcije „Duga“, pri pomenutom MKD „Petefi Šandor“, 2002. godine olakšao joj je posao oko slikanja. U društvu i razmeni iskustva s ostalim članovima, slikanje joj je ušlo pod kožu. Pojavila se želja da sve što uradi i pokaže. Do 2010. godine imala je šest samostalnih izložbi u Bečeju, Zrenjaninu i Senti. Kasnije je shvatila da izložbe nisu uvek svrsishodne, pa je usporila. Ali, dve decenije rada je lep povod da se ponovo samostalno pojavi.

-Vremenom sam menjala tehnike rada i tematike na slikama. Suvi pastel sam, gotovo, napustila, akrilne boje tu i tamo koristim, akvarel mi je novi izazov i volim njegovu finoću. Uljane boje su mi najomiljenije, a kombinovana tehnika mi je nova ljubav i omogućava mi ostvarenje svih mojih ideja. Zahvaljujući predivnom okruženju Bečeja, nemam problema s nalaženjem motiva. Grad je prelep, Tisa nudi obilje motiva, parkovi su posebna atrakcija, zatim dvorac Bogdana Dunđerskog sa ataraktivnom ergelom, a prostrani ravni panonski pejsaži su neuništivi. Pripremajući se za ovu izložbu, čitala sam knjige utisaka prethodnih i naišla na napise posetilaca da dok gledaju moje slike u njima izazivaju mirnoću i opuštanje. Ako je tako, vredelo je raditi svih ovih godina, zaključuje Piroška Tot Kaša.

Ko ne stigne na svečano otvaranje, imaće priliku do 23. novembra da u miru pogleda šta je to Piroška Tot Kaša radila minule dve decenija družeći se sa kičicom i bojama.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име