Rimokatolička crkva Svetog Antonija Padovanskog nalazi se u Republikanskoj ulici. Sagrađena je 1904. godine po projektu Lajoša Fezekaša, a zvonik je dovršen 1906. Svi planovi i predračuni izrađeni su u toku 1902. i 1903. i sačuvani su do danas.

Osnova crkve je u vidu izduženog i izrazito sažetog krsta, tako da pevnički ispadi ne dolaze do izražaja. Spolja gledano ostavlja utisak pravougaone osnove sa petostranom apsidom uz koju su prizidane niske sakristije. Na pročelju se nalazi visoki masivni rizalit iz koga izrasta zvonik. U podnožju zvonika je polukružno zasvedeni glavni ulaz. Ulaz je flankiran polustubovima koji nose trougaoni timpanon. U srednjoj zoni zvonika je visoki lučno zasvedeni prozorski otvor, a u najvišoj su bifore sa sve četiri strane, takođe lučno završene. Rizalit je dvospratni, sa uzanim polukružno zasvedenim prozorima na obe etaže. Kordonski i potkrovni venci na zvoniku i rizalitu imaju nizove slepih arkada.

Bočne fasade karakterišu po četiri kontrafora između kojih su smeštene bifore sa profilisanim okvirima od malterske plastike. Identične bifore se nalaze i na transeptu, kao i na apsidi. Crkva Svetog Antonija Padovanskog u Bečeju podignuta je u duhu epohe istorizma. Arhitekta je na na ovom objektu dosledno koristio stilske elemente neoromanike kao što su polulružno zavšene bifore, slepe arkade i kontrafori. Crkva je zbog svoje kulturno-istorijske vrednosti evidentirana od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име