Godinama unazad postoji potreba za otvaranjem jaslica u Bačkom Petrovom Selu pri Predškolskoj ustanovi „Labub Pejović” , a o tome svedoči i peticija koju je potpisalo desetak porodica čija deca imaju manje od tri godine. Oni se neretko odlučuju da, iako im novac dodatan izvor prihoda treba, ne zasnuju radni odnos, jer njihovu decu nema ko da čuva dok oni rade.

U Bačkom Petrovom Selu, najvećem selu u opštini Bečej, svake godine se rodi između 50 i 70 dečaka i devojčica, što može da znači i da u tom mestu ima najmanje stotinu dece mlađe od tri godine koja bi deo dana mogla da provedu u vrtiću. Međutim, do sada se svega desetak porodica izjasnilo da imaju potrebe za jaslicama.

Porodica Sabo, Atila, Gabriela i četrnaestomesečni Botond, jedna je od njih.

– Mnogo bi nam značilo da se formira grupa u zabavištu u koju bi i naš sin mogao da ide. U porodici ja imam obaveze, supruga takođe, moji roditelji. Porodica moje supruge nije iz sela, udaljeni su 60 kilometara odavde, tako da nemamo mogućnosti da neko iz bliže familije pazi naše dete kada mi radimo. S druge strane, mislim da je deci njegovog uzrasta, pa i do treće godine, važno, u smislu razvoja i socijalizacije, da su u kontaktu sa vršnjacima, a da to ne bude prvi put onda kada pođu u vrtić, sa tri godine. Sticajem okolnosti u našoj okolini nemamo rodbinu niti prijatelje u čijoj porodici su deca uzrasta našeg sina, a u jaslicama bi sa vršnjacima mogao da se igra i da se razvija, priča Atila Sabo.

Dvadesetosmogodišnji meštanin Bačkog Petrovog Sela dodaje da bi značajno bilo da ta grupa bude mešovita, odnosno da u njoj budu deca i srpske i mađarske nacionalnosti, što bi i bila realna mogućnost, budući da bi se, kada i ako je bude, formirala samo jedna grupa za najmađu decu Bačkog Petrovog Sela. Cena vrtića u opštini Bečej iznosi 3.500 dinara, deca u vrtićima mogu da borave od 6 do 16 sati, da imaju obroke i da se o njima brinu vaspitači. Za porodicu Sabo, kao i za većinu, nije prihvatljivo da čuvanje deteta za novčanu naknadu povere nekom drugom.

O otvaranju novih grupa odlučuje lokalna samouprava, a predlog, odnosno inicijativa meštana Bačkog Petrovog Sela, predat je Opštinskom veću. Odgovora od donosilaca odluka za sada nema, a prema informacijama iz predškolske ustanove na put otvaranja jaslica u najvećem potiskom selu staje i akt o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, jer u predškolskoj ustanovi po tom osnovu postoji višak od 10 zaposlenih. Pored toga, postoje i posebni uslovi i kriterijumi na koje treba odgovoriti kada je u pitanju prostor u kom vaspitači sa decom uzrasta do tri godine rade i borave.

– Mislim da bi lokalna samouprava trebalo da uloži dodatan napor po pitanju pronatalnih politika i da se uzme u obzir i realizacija ovakvih peticija. Nemojmo zanemariti činjenicu da su se porodice sa decom i iz našeg sela odselile, kao i da nam je natalitet smanjen, naglašava Sabo.

Inače, u Bečeju je evidentirano takođe desetak porodica koja bi decu upisala u jaslice, ali su oni trenutno na listi čekanja, dok za formiranjem jaslica ima potrebe i u Bačkom Gradištu. Inače, u objektima PU „Labud Pejović” širom opštine boravi oko 1.120 dece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име