Da bi se dostigla ravnopravnost građana potrebno je mnogo truda i angažovanja svih kapaciteta, jer je to ogromna promena kojoj kao društvo težimo, kaže stručnjakinja za pitanja rodne ravnopravnosti Biljana Maletin.

Održavanje seminara „Rodna perspektiva u radu lokalne samouprave“ jedan je od prvih koraka nakon što je Skupština opštine Bečej usvojila Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou i time poslala političku poruku svima da je rodna ravnopravnost vrednost za koju se zalaže.

Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije predstavlja fundamentalno pravo za sve i od suštinskog je značaja za svaku demokratsku sredinu.  Opština Bečej, kao pilot opština u program Stalne konferencije gradova i opština, dobiće značajnu pomoć kako bi se došlo do uspostavljanja istinskog sistema politika jednakih mogućnosti.

Najjednostavnije definisano, rodna ravnopravnost znači jednaku prisutnost i jačanje i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života. Novo zakonsko rešenje na kojima insistiraju organizacije i stručnjaci trebalo bi da čvršće obaveže lokalne samouprava da imaju tela koja se bave rodnom ravnopravnošću, dok taj segment treba uvesti u svaki zakon jer se tako jedino stiže do konkretnih rezultata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име