Okončan je projekat opštine Bečej pod nazivom „Radno angažovanje Roma kao lica teže zapošljive kategorije na teritoriji opštine Bečej“, koji je realizovan u okviru programa „Inicijative za inkluziju“ u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ). Projekat je imao za cilj da poboljša upravljanje otpadom i ujedno uključi lica romske populacije na tržište rada.

Zahvaljujući saradnji opštine Bečej, Centra za socijalni rad, preduzeća „Potisje“ DOO i Humanitarnog udruženja „Đina“, 15 Roma i Romkinja prošlo je obuku i zaposlilo se na deponiji, a još petoro je bilo angažovano na terenskim poslovima anketiranja i registracije Roma na teritoriji opštine Bečej.

Na taj način, romska lica postala su vidljivija u sistemu, s obzirom na to da, prema rečima terenskih radnika, veliki broj njih nije imao izrađena lična dokumenta. Pored toga, projekat je podstakao 35 ispitanika da se posveti funkcionalnom obrazovanju odraslih zahvaljujući projektu „Druga šansa“. Rezultati projekta ogledaju se i u tome što su pojedini poslodavci i mimo projekta zaposlili još šest pripadnika romske nacionalne manjine.

Na osnovu sprovedene ankete koja je obuhvatila 370 osoba, planira se izrada studije koja će u februaru biti objavljena na sajtu opštine Bečej i Centra za socijalni rad, a koja će dalje pomoći u izradi Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma, čija izrada se očekuje u narednom periodu.

 

Opširnije u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име