Na koji načina rukovodstvo RTS-a razume svoju krilaticu “RTS – vaše pravo da znate sve”, rečito govori podatak da je ova ustanova odbila da dostavi kopije ugovora o marketinškim uslugama koji su sklopljeni u toku 2012. i 2013. godine. Odbijajući da postupi po zahtevu za pristup infomracijama od javnog značaja koji je podneo Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, RTS je uskratio javnost i za infomracije o planovima rada za 2012. i 2013. godinu, finansijskim planovima za 2012. i 2013. godinu, a u istom paketu je odbio da dostavi i programske izveštaje za ove dve godine. Obrazloženje da je tražen prevelik broj informacija je besmisleno i licemerno, posebno ako se ima u vidu broj zaposlenih i činjenica da je tražena dokumentacija mogla biti dostavljena i elektronskim putem.

Ako se na ovaj način rukovodstvo RTS-a odnosi prema pravu građana koje su sami proklamovali, možemo pretpostaviti kakav je njihov odnos prema zakonskim obavezama, kako u sferi finansijskog upravljanja ovom kućom tako i u ostvarivanju javnog interesa kroz programske sadržaje javnog servisa.

Imajući u vidu okolnost da su informacije tražene od RTS-a u cilju obavljanja istraživanja finansijskog upravljanja ovom ustanovom, kao i da su deo projekta “RTS – naše pravo da znamo sve” koji sprovodi Koalicija za nadzor javnih finansija, sa zadovoljstvom obaveštavamo rukovodstvo RTS-a da ćemo na njihovo rešenje uložiti žalbu Povereniku za infomracije od javnog značaja, kao i da će broj informacija koje ćemo potraživati u narednom periodu biti daleko veći.

Koja je stvarna visina sredstava kojima raspolaže RTS, kolika je visina i kakva je struktura ulaganja u programske sadržaje, koliko i kako se ostvaruju prihodi na tržištu, kako se troše raspoloživa sredstava, kako izgledaju ugovori sa marketinškim agencijama, samo su neka od pitanja na koje će rukovodstvo RTS-a morati da odgovori, polažući račune onima koji imaju pravo da znaju sve. 

Odgovor RTS-a br. 1327 od 08.04.2014. godine

Pismo Nikoli Mirkovu v.d. direktora RTS-a

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име