Možda najpoznatija poslastica na svetu pripremala se juče (29. juna) u Bačkom Gradištu na sve moguće načina. Učesnici četvrtog Palačinka festivala, koji je i ovog puta bio međunarodnog karaktera, pokušali su da odgovore na ukuse posetilaca iz opštine Bečej, ali i okolnih naselja i opština. Titulu kraljica palačinki ponela je Ružica Kovačev iz Bečeja.

[widgetkit id=64]

 

U šest disciplina koje je zadao organizator festivala Udruženje građana „Most“, i ovog puta su se nadmetali i mladi i stariji. Svako od njih je dao sve od sebe kako bi na zadatak odgovorio što bolje. Neka imena su i organizatorima i publici poznata od ranije, pa su ti takmičari pokazali svoja umeća u disciplinama u kojima su bili i favoriti. Da su Čuružani spretni ponovo su dokazali  Lazar Tapavica, koji je bio najbrži u rolovanju palačinki, ali i Nemanja koji se našao na trećem mestu, dok je drugi bio Bačkogradištanac Nemanja Jović.

U brzom jedenju palačinki pobednik je Ištvan Sabo iz Bačkog Gradišta, drugi je Siniša Nikolić iz Gornjih Bogićevaca iz Hrvatske, a na trećem mestu se našao Stevan Pavkov iz Bačkog Gradišta. Titula „musavko“ pripala je ove godine Anamariji Kiš iz Bačkog Gradišta, najbrži u disciplini „noge u džaku palačinka u ustima“ kod odraslih bio je Pavo Klarić iz Gornjih Bogićevaca, autorka najsmešnije fotografija festivala je Petra Banvelđi iz mađarskog mesta Derekeđhaza, dok je najukusniju, ali i na oko najlepšu palačinku pripremila Ružica Kovačev iz Bečeja, koja je proglašena za kraljicu četvrtog Međunarodnog palačinka festivala.

Pored opštinskih čelnika koji su tokom prepodneva otvorili festival, popodne je ambasador Mađarske Oskar Nikovic posetio festival posvećen palačinkama. Nikovic je pobednicima u nadmetanjima uručivao nagrade, a pre toga je sa suprugom probao specijalitete ovogodišnje fešte.

U ime organizatora festivala Šandor Poljak je za gradski portal Moj Bečej istakao sledeće:

– Najveći bum ove priredbe i ujedno najpopularnija takmičarska disciplina je bio palačinka ples koji je atmosferu doneo do usijanja. Naši gosti iz inostranstva su u značajnoj meri pridoneli promovisanju priredbe, pošto su aktivno učestvovali u raznim disciplinama. Tako da je načelnik Opštinske uprave Gornji Bogićevci učestvovao u takmičenju „noge u džaku palačinka u ustima“ gde je, pokazalo se, bio najbolji. Gosti iz Mađarske su imali
izuzetan nastup u kulturnom delu programa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име