Predstava „Sabrana dela Viljema Šekspira“ odigraće se u petak 7. novembra od 20 sati. Ulaznica košta 250 dinara.

 

O predstavi: „Sabrana dela Vilijema Šekspira (ukratko)“ su pre nekih dvadesetak godina napisali Adam Long, Daniel Singer i Džes Borgeson, američki glumci koji su došli na ideju da celokupno stvaralaštvo Vilijema Šekspira postave u jednom komadu u skraćenom izvođenju. Koliko je njihova ideja uspešna govori i činjenica da se ona dan danas izvodi u Londonskom pozorištu Criterion u originalnoj postavi i da su njih trojica obišli ceo svet sa njom.

Druge verzije iste predstave igraju se u preko trideset zemalja širom sveta. Predstava se bavi celokupnim opusom jednog od najvećih dramskih pisaca svih vremena. „Romeo i Julija“, „Kralj Lir“, „Ričard Treći“, „Makbet“, „Hamlet“, „Henri Peti“, „Julije Cezar“, „Antonije i Kleopatra“ – sve na jednom mestu u jednom komadu, a izvode ga samo tri glumca.

U jurnjavi kroz pozorišne žanrove smenjuju se kao na pokretnoj traci ukratko i duhovito izvedene 36 drama, a među njima i najkompletija i najuzbudljivija Šekspirova drama „Hamlet“ kojoj je posvećeno najviše vremena i posebna pažnja u ovom komadu. Ovaj komad je u osnovi komedija, ali se preko nje uspeva prokomentarisati mnogo značajnih tema koje su u današnje vreme tako prisutne: mediji, muško-ženski odnosi, hermetičan kritičarski pristup Šekspiru (umetnosti uopšte), političke igre i aluzije na njih, narkomanija i tako dalje. Predstava je imala premijeru 10.10.2010. u Novom Sadu na velikoj sceni Pozorišta mladih gde se i danas igra. Urađena je u koprodukciji pozorišne trupe „Arteria“, Pozorišta mladih i Gradskog pozorišta Bečej. Izvođena je sa velikim uspehom u Pljevlji na Danima humora i satire „Vuko Bezarević i Tešnjarskim večerima u Valjevu tokom leta 2011. godine.

U predstavi igraju profesionalni glumci (Akademija umetnosti u Novom Sadu): Igor Pavlović, Đorđe Simić i Zoltan Molnar.

 

Gostovanje „Laže i paralaže“ u Novom Sadu

U koprodukciji Gradskog teatra Novi Sad i Gradskog pozorišta Bečej nastala predstava „Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića, imaće premijerno igranje i u Novom Sadu. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji od 7.11. u „ce de“ šopu Mungos po ceni od 600 dinara, dve karte 1000 dinara.

Režija: Žanko Tomić

Uloge: Marko Vujić – Radoje Čupić Jelica – Sanja Mikitišin Aleksa – Marko Savić Mita – Milovan Filipović Batić – Uroš Mladenović Marija – Una Đelošević

Tehnička podrška: Ivan Dunđerski i Mihalj Galgo

Reč reditelja

„Laža, paralaža i metalaža“ Naša „Laža“ je smeštena u svet današnjih gubitnika tranzicije, negde na samom kraju lanca ishrane. Naši „les miserables“, lišeni predatorskih instikata i velikih ideja, kao da su ostavljeni goli i bez dostojanstva u hladnoj pustari borbe za opstanak. Njihove laži i sklonost da budu obmanuti služe samo kao krhki odbrambeni mehanizam da se pregura dan. Sutra će biti neka druga laž, neka druga čežnja i beg od stvarnosti. Ima takvih vremena kada je dostojanstven život moguć samo ako ga umisliš.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име