U susret Olimpijskim igrama, koje će se održati od 5. do 21. avgusta u Rio de Žaneiru, u Brazilu, Olimpijski komitet Srbije i Vojvođanska banka, uz podršku Opštine Bečej, organizovali su „Olimpijski karneval“ u Bečeju  kojem je prisustvovao kajakaš Marko Novaković, član Olimpijskog tima Srbije. Prava karnevalska atmosfera na manifestaciji koja je zbog kiše, umesto u centru, održana u sportskom centru, oduševila je Bečejce.

Okupljeni su imali priliku da vide samba plesačice i kapueriste, izvođače tradicionalne brazilske veštine koja je kombinacija sporta i plesa, a održano je i takmičenje za učenike bečejskih osnovnih škola u izvođenju karnevalskog plesa.

Kajakaš Marko Novaković, jedan od trojice Bečejaca koji su ostvarili normu za predstojeće igre, bio je u dvostrukoj ulozi. Olimpijski karneval u Bečeju bila je prilika da mu sugrađani požele uspeh u Riju, a kajakaš je osim uloge domaćina bio i član žirija koji je ocenjivao nastup školaraca.

Bečejski olimpijac nada se da će u Riju biti uspešan, jer tome prethodi mnogo truda i rada. Kaže da je današnji karneval bila prilika da se druži sa sugrađanima i da zajedno osete atmosferu te egzotične zemlje.

Osnovna škola „Sever Đurkić“ ušla je u uži izbor za glavnu nagradu u vrednosti od 100.000 dinara, koju dodeljuje Vojvođanska banka. Takmičari su srećni što se njihovoj školi otvorila mogućnost da prikupi novac.

Desetogodišnja Ivana Lukić kaže da je se njena ekipa dobro snašla i da joj je drago što su imali priliku da se druže sa plesačicama sambe, koje su im i pokazale neke od osnovnih karakterističnih koraka.

„Olimpijski karneval” je manifestacija, čiji je cilj promocija Olimpijskog tima Srbije i priprema ispraćaja olimpijaca za put na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Karnevalsku atmosferu, koja je simbol Rija – domaćina Olimpijade 2016, u gradove Srbije donose samba plesačice i kapueristi iz Centra brazilske kulture. Pored Bečeja, „Olimpijski karneval” će posetiti još osam gradova Srbije – Zrenjanin, Apatin, Bačku Topolu, Šabac, Vranje, Ivanjicu, Pirot i Bajinu Baštu. Bečej je bio prvi grad u kom je boravio „Olimpijski karneval“.

Nagradu za najuspešniju školu u vrednosti od 100.000 dinara, dodeljuje Vojvođanska banka, zvanična banka Olimpijskog tima Srbije.

Mnogi od učesnika i posetilaca događaja u sportskom centru imali su prvi put priliku da se upoznaju sa tradicijom daleke zemlje, Brazila. Brazilski centar u Beogradu predstavili su se Bečejcima u pravom svetlu.

Pored Marka Novakovića, Bečej će ovog puta ima još dva predstavnika, a to su takođe kajakaš Marko Tomićević i plivač Čaba Silađi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име