Samo 8,5 odsto građana ima sve zube, a polovina ih uopšte ne pere redovno – to su podaci koji zabrinjavaju i ukazuju na to da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o oralnoj higijeni, piše N1.

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba stomatolog Nikola Bosanac je, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S, ukazao na značaj prevencije, redovnog pranja zuba i odlaska kod stomatologa dva puta godišnje.

On je istakao da su alarmantni podaci koji ukazuju na nebrigu o oralnoj higijeni nepromenjeni poslednjih 15 godina. Dodaje da se zubara setimo u poodmakloj životnoj dobi, kada krezubost uzme maha. Problem je i u tome što, smatra stomatolog, u državnom sistemu nisu dostupne sve usluge.

– Privatna praksa pruža širi dijapazon usluga. Državno zdravstvo, na primer, ne nudi usluge inplantologije, kaže Bosanac.

On je podsetio i na neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

– Dva puta godišnje treba ići na obavezne kontrole. Prevencija je najbitnija. Dva puta dnevno obavezno pranje zuba, uz meke četkice za zube i konac. Bitna je i idealno bi bilo da se posle svakog obroka operu zubi. Slatkiše konzumirati minimalno i izbegavati gazirano, savetuje stomatolog.

Bosanac ističe da loša oralna higijena može dovesti do oboljenja i na drugim organima, odnosno da nisu ugroženi samo zubi.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име