Zapažena poseta na otvaranju izložbe
Zapažena poseta na otvaranju izložbe

Pejsaži za prolećni serijal

Sve plodnija slikarka i predsednica Likovne sekcije „Duga“ pri bečejskom MKD „Petefi Šandor“ Piroška Tot Kaša ponosno je izložila 60 akvarela manjeg formata u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej. Ista samostalna izložba naziva „Akvareli za predah“ bila je nedavno postavljena u novobečejskoj galeriji „Selo“.

Posetioci su s pažnjom gledali izložene slike
Posetioci su s pažnjom gledali izložene slike

-Izložila sam dela nastala u poslednje dve godine, kada sam, za razliku od ranijih godina, punu pažnju posvetila akvarelu. Motivi su raznoliki, uglavnom pejsaži, a primetila sam da je posebno zapažena kolekcija cveća. Nameravam da uskoro gostujem sa ovom izložbom u Zrenjaninu… Pogodna je prenošenje i postavljanje, pa je mogu nazvati „putujuća“ izložba. Naravno, potrebno je da se neka galerija javi i brzo ćemo se dogovoriti, na brzinu nam je, po svečanom otvaranju na Đurđevdan, rekla Piroška Tot Kaša, jer su brojni posetioci prilazili da joj čestitaju i daju podršku za dalji rad.

Sa svečanog otvaranja samostalne izložbe slika Piroške Tot Kaša
Sa svečanog otvaranja samostalne izložbe slika Piroške Tot Kaša

Svečano otvaranje izložbe je, imajući u vidu da su tog dana mnogi bili zauzeti slavskom gozbom, privuklo zapažen broj posetilaca.

-Prolećni serijal izložbi u našoj galeriji započeli smo atraktivnom postavkom akvarela sa pejsažima ovog podneblja, koji na adekvatan način dočaravaju proleće, rekla je, između ostalog, u uvodnoj besedi na ceremoniji svečanog otvaranja kustos galerije „Krug“ Gabrijela Sel.

Čast da svečano izložbu otvori pripala je mladom, ali renomiranom, slikaru Bečeja Igoru Miriću, koji je svoje divljenje prema likovnom stvaralaštvu Piroške Tot Kaša izrekao u stihovima, čitajući svoju pesmu koji je posvetio upravo njenim slikama. Svečano otvaranje oplemenila su i deca OŠ „Petefi Šandor“ recitalom na mađarskom jeziku. Na taj način su se dva kreativna stvaralaštva, likovno i literarno, stopila u jedno. Kako za slike u tehnici akvarela kažu da postižu izvanredan tonalitet poetičnog karaktera, onda je razumljiva uzajamna veza pomenuta dva stvaralaštva.

Izložba je prodajnog karaktera, a cena slike je 2.500 dinara. Prodate slike mogu se preuzeti po završetku izložbe 23. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име