Berićet od izgradnja mosta preko Tise kod Ade i dalje puta koji spaja Kikindu sa Koridorom 10 među prvima su osetili žitelji najmanjeg sela u novobečejskoj opštini Bočara. Jer, pomenuti put je udaljen od sela nepuni kilometar i, naravno, spojen je odgovarajućom priključnom saobraćajnicom, tako da Bočar više nije saobraćajno „slepo crevo“, već je povezan s naseljima na severu, a i Kikinda kao regionalni centar sada je znatno bliža. Istovremeno, potvrđeno je da most ne spaja samo dve obale reke, već ljude koji žive na drugim stranama reke.

-Kako sada stvari stoje, Nandor Adanko iz Ade ima nameru da proširi proizvodnju svoje firme „Adanko Štrikerei“ otvaranjem pogona u našem selu, rekao nam je predsednik Saveta Mesne zajednice Bočar Igor Munćan.

Prvi koraci su već učinjeni na tom planu. Mi smo s naše strane obezbedili prostor u kom bi se proizvodnja odvijala, a gospodin Nandor Adanko bi ga renovirao i prilagodio za potrebe svoje firme, što ćemo mu priznati kroz obračun zakupa. To je prilika da se pedesetak žena iz našeg sela zaposli, čime bismo znatno podigli kvalitet života u selu i smanjili odliv stanovništva. Pomenuti prostor je nekada bio istureno krojačko odeljenje novobečejskog „Kluza“, a poslednjih desetak godina je bio u zakupu ovdašnje firme „Nedić Agrar“. Dogovoreno je da aktuelni zakup prestane 1. novembra, čime bi se stvorili uslovi za adaptaciju prostora za potrebe ađanske firme, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom trikotažnih odevnih predmeta i ostale pletene i kukičane odeće.

-Iduće godine će biti tri decenije kako „Adanko Štrikerei“ postoji i uspešno radi. Potvrda uspešnosti je više od 3.000 modela u proizvodnom asortimanu. Preko 90 procenata naše proizvodnje namenjeno je izvozu u zemlje Evropske unije. Sada zapošljavamo 80 radnika, a proširenjem proizvodnje u Bočaru povećali bi broj za novih 50 radnika. Petnaestak žena iz Bočara je već par meseci na obuci u našoj firmi, što znači da su obučene samostalno da rade i one će biti prve zaposlene, a kasnije će obučavati novozaposlene meštanke, dodaje vlasnik firme „Adanko Štrikerei“ Nandor Adanko.

U razgovor o budućoj saradnji ađanske firme i Mesne zajednice Bočar aktivno su uključeni predsednik novobečejske opštine Saša Šućurović sa saradnicima i direktorka zrenjaninske Filijale NSZ Tatjana Mijatović, a sve u cilju da pruže logističku i drugu pomoć u realizaciji projekta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име