Sa prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Sa prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Umesto u staroj bazi, plesnoj sali Gradskog pozorišta Bečej, Opštinska organizacija Crvenog krsta organizovala je ovogodišnji humanitarni „prvenac“, akciju dobrovoljnog davanja krvi, u OŠ „Zdarvko Gložanski“. 

-To je jedan od razloga što je odziv bio nešto manji od uobičajenog tokom ostalih akcija. Drugi razlog je što je akcija između novogodišnjih i božićnih praznika, a treći što je vreme gripa i mnogi koji bi došli odustali su. Imajući sve to u vidu, zadovoljni smo odzivom 110 sugrađana, od kojih je 108 pregledano, 102 je dalo krv i među njima je dvoje to uradilo prvi put. Sledeća akcija je zakazana za 8. februar i održaće se u Gradskom pozorištu. Ne odustajemo od konačnog cilja, a on se svodi na to da mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina odnese najmanje hiljadu jedinica krvi iz Bečeja, rekao nam je aktivista bečejskog Crvenog krsta Neven Andrić.

Podsećanja radi, unazad nekoliko godina je opadajući trend humanitaraca u Bečeju. Jasan je i razlog tome. Višedecenijski dobrovoljni davaoci krvi zbog starosnog limita od 65 godina više ne mogu da se odazovu akcijama, a mladih je sve manje. Da bi to premostili, aktivisti Opštinske organizacije Crvenog krsta moraju organizovati edukativna predavanja u tri bečejske srednje škole i pojasniti im značaj dobrovljnog davanja krvi, kako bi se „smena generacija“ bezbolnije izvršila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име