Odbornici lokalnog parlamenta su na jučerašnoj (27. jul), 13. po redu, sednici za nešto više od sat vremena izglasali devet tačaka sa dnevnog reda, a najviše se polemisalo o novoj odluci o pijacama.

[widgetkit id=74]

Jedna tačka je povučena, pa se ovog puta lokalni parlament nije izjašnjavao po pitanju zaključka o prihvanju Rešenja o utvrđivanju početne cene za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta. Pored toga, dnevni red je dopunjen, pa su odbornici konstatovali prestanak funkcije Lasla Friša kao predstavnika opštine Bečej u skupštini DOO „Potisje”. Naime, prema rešenju Agencije za borbu protiv korupcije Friš ne može da obavlja funkciju člana Opštinskog veća opštine Bečej i da, istovremeno, da zastupa interese lokalne samouprave u Potisju.

Dvadeset pet od prisutnih 26 odbornika prihvatilo je Godišnji programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej u 2013. godini. Nakon ove tačke, na dnevnom redu se našla ona koja je izazvala najviše polemika u bečejskom parlamentu. U pitanju je Odluka o pijacama na teritoriji opštine Bečej prema čijim se odredbama sada poslovi u vezi sa pijacama poveraju Javnom preduzeću „Komunalac“. Razlog za donošenje ove odluke je, kako stoji u obrazloženju, neusklađenost postojeće situacije sa zakonskom regulativom, u kojoj mesne zajednice upravljaju pijacama u naseljenim mestima opštine Bečej. U vezi sa ovom odlukom, odbornica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Eržebet Kinka najavila je zbor građana u Bačkom Petrovom Selu. Kinka je rekla da će na taj sastanak biti pozvani i predsednik opštine, predsednik skupštine, članovi opštinskog veća, kao i direktor JP „Komunalac”, kako bi meštanima tog naseljenog mesta pojasnili odluku da javno preduzeće preuzme upravljanja pijacama. Kinka je tražila i da se odluka povuče sa dnevnog reda, jer će „smanjiti nadležnosti” mesne zajednice u Bačkom Petrovom Selu, te prava i slobode koju žitelji tog mesta imaju. Za govornicom se našao i šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Slobodan Zlokolica, koji je za skupštinskom govornicom upitao da li će se ponovo rebalans budžeta JP „Komunalac”, budući da u Godišnjem planu tog preduzeća nema prihoda koji će stizati nakon usvajanja ove odluke. Na pitanje Zlokolice odgovorio je predsedavajući lokalnim parlamentom Knezi koji je rekao da je ova odluka na dnevnom redu zbog toga što se mora raditi u skladu sa zakonima iz 2013. godine pa tako, kako je istakao, ova odluka nije hir lokalne samouprave.

– Ova odluka daje pravni okvir da se ovi poslovi povere „Komunalcu“, na nekoj sledećoj sednici će se raspravljati, pa će se program rada menjati, izjavio je Knezi. Nakon ove odluke, koju je podržalo 18 odbornika, bez mnogo diskusije usvojeni su i ostali akti: Odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Odluka o izmeni i dopuni Odluke o parkiranju u naseljenom mestu Bečej, data je saglasnost na Program rada sa finansijskim planom Gradskog muzeja Bečej za 2013. godinu. U istoj atmosferi je usvojen Izveštaj o radu Gradskog pozorišta Bečej za 2012. godinu, te je data saglasnost na Statut o izmenama i dopunama Statuta Ustanove „Mladost“ za sportsku u kulturnu aktivnost omladine Bečej. Poslednje glasanje ticalo se imenovanja direktora Gradskog pozorišta Bečej, pa tako do juče vršilac dužnosti direktora Zdravko Petrović sada obavlja funkciju prvog čoveka bečejskog pozorišta.

Predsednik skupštine postavio odborničko pitanje

Predsednik skupštine opštine Bečej Peter Knezi je iskoristio priliku da postavi odborničko pitanje, budući da je jedan od 36 odbornika koji čine lokalni parlament. Kako je rekao, korisnik nekadašnjeg „Pivarca“ u Kamp naselju u određenom delu dana zatvara stazicu prema Tisi, pa tako predsednika bečejskog parlamenta interesuje „da li neko može da utvrdi kojim pravom on to zatvara kada je u pitanju opšte dobro? ”. Knezi je dodao i da sam nije prisustvovao ovom činu, ali ga je sa ovim slučajem upoznalo tridesetak ljudi. Kako je još rekao, on moli za interevenciju nadležnih, jer će odgovor, kako je sam rekao, stići na jesen. U delu za odbornička pitanja za govornicom su se našli još i predstavnici opozicije, odbornici SVM-a i DS-a. Viktora Molnara (SVM) interesuje koliki je bio povraćaj sredstava od izdavanje zemlje u zakup i u koje svrhe su sredstva potrošena u poslednjih godinu dana. Edit Silađi, odbornica SVM-a, upitala je da li lokalna samouprava učestvuje u konkursima, te i postavila nekoliko pitanja u vezi sa saobraćajem u Bečeju, a neka od njih su: zašto ne radi semofor kod Pionirske, kada će farbati zebre i slično. Na pitanja iz ovog domena nadovezao se i šef odborničke grupe demokrata Zlokolica koji je upitao da li će biti postavljeni ležeći policajci na mestima na kojima su bili.

U novim stolicama ponovo tek od jeseni

Odbornici su juče zasedali u, kako je okarakterisano, „osveženoj sali”, budući da su postavljene nove stolice, tepih i zavese, a sto predsedavajućeg i njegovih saradnika, te i govornica, okrenuti na drugu, „južnu”, stranu. Peter Knezi, predsednik SO je najavio i pauzu, te će se lokalni parlament ponovo sastati tek na jesen. Tada bi na dnevnom redu trebalo, konačno, i da se nađe, sada već dugo očekivani, rebalans opštinskog budžeta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име